Реклама / Ads
3| 6422 |14.10.2017 СВЯТ

Брюксел може да остави Лондонското Сити без работа

.
Европейският парламент даде зелена светлина за приемането на закон, който ще лиши Лондон от статута му на най-голям център (клиърингова борса) за извършване на транзакции в евро.
 
Всеки ден, през Лондонското Сити се обработват сделки на стойност от близо 1 трилион евро - бизнес, който осигурява 83000 работни места и носи годишна печалба на Великобритания от 80 млрд. паунда.

След финансовия срив през 2008 г., използването на посредник при правенето на транзакции в евро стана задължително за големите бизнеси. Причината е, че когато се използва посредник, се намалява рискът плащането да не се осъществи. Компанията-посредник взема депозит от двете страни в транзакцията, който не подлежи на връщане.

Тя единствено го използва, за да компенсира ощетената страна, в случай, че транзакция не се извърши, а иначе го прибира. Лондон бе естественият избор на компаниите от целия свят, които искаха да правят разплащания в евро, съобщи "Ройтерс", цитирана от БГбен.
 
Клиъринговата борса LCH, която е част от Лондонската стокова борса, днес действа като посредник при повечето транзакции в евро между големите компании. Този сектор от икономиката внася най-много данъци в държавната хазна във Великобритания и от него зависят хиляди работни места. На теория, Европейският парламент гласува закон, който не е директно насочен срещу Лондон, но на практика най-засегнат ще е именно той.

Правилото, което получи одобрение, е че ако една клиърингова борса на евро извън ЕС започне да придобива прекалено голяма важност, бизнесите, чиито основни клиенти са в ЕС, няма да могат да я използват, а ще бъдат задължени да направят транзакцията в страна от ЕС.
 
Причината за гласуването в подкрепа на новото правило е заради бъдещата липса на контрол на ЕС на клиъринга на евро във Великобритания след Брекзит, тъй като страната вече няма да е обект на европейското законодателство. Ако икономиката на Великобритания след Брекзит тръгне надолу и LCH започне да прави грешки при транзакциите с евро, това би имало пагубни последствия за общата европейска валута.

Решението възмути британския финансов министър Филип Хамънд, който обвини ЕС в „крещящ протекционизъм” и „специално измислена от Брюксел тактика”, за да се отнема бизнес от Великобритания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4773 |10.10.2017 Брюксел свали търговската тайна от договорите за доставка на природен газ на страните-членки . 2| 4335 |04.10.2017 Брюксел ни даде частичен достъп до информационната система на Шенген . 1| 3759 |03.10.2017 Изгониха имама на централната джамия в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads