Реклама / Ads
0| 4668 |14.09.2015 СВЯТ

Брюксел заседава извънредно за бежанската криза

.
Европейска комисия
Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще заседава днес извънредно в Брюксел, за да обсъди предложените миналата седмица задължителни квоти за разселването на 120 000 мигранти. За да бъде утвърдено предложението на Европейската комисия, то трябва да получи подкрепата на 55 процента от страните от ЕС (16 от общо 28 държави).
 

Другият начин за постигане на необходимото мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на от цялото население на Общността. Според предложените квоти България следва да приеме още 1600 бежанци, освен 500-те души, за които бе постигнато съгласие в Съвета през юли. Всички тези чужденци са пристигнали от Сирия или Еритрея в Гърция, Италия и Унгария.

В програмата за днешното заседание се посочва, че министрите ще обсъдят политиките за предоставянето на убежище в ЕС; управлението на границите; връщането обратно на онези чужденци, които не са получили статут за пребиваване; борбата с каналджиите; свободното движение в Шенген. На заседанието България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Сирийската криза може да бъде решена само, ако се стигне до компромис между Русия и САЩ.Това пък каза бившият председател на Европейската комисия /ЕК/ Романо Проди. "Единственият начин за разрешаване на сирийската криза е постигането на компромис между Русия и САЩ, което ще позволи и продължаване на съвместните усилия в борбата срещу тероризма и халифата, както и вземането на властта от Башар Асад при определени условия", каза Проди пред италианския вестник "Месаджеро".

Според него "подобно нещо се е случило в Ирак и Либия, където се стигна до промяна на режима без обаче да има план за бъдещето, което доведе до големи трагедии". Романо Проди е убеден, че тероризмът не може да бъде победен без споразумение между Русия и САЩ по този въпрос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4828 |24.06.2015 Ципрас пак в Брюксел; търси изход за Гърция . 0| 4487 |30.03.2015 Турски самолет кацна извънредно в Казабланка . 0| 4642 |16.01.2015 ЕК повиши нивото на сигурност в централата си в Брюксел . 6| 4730 |15.12.2014 Ердоган: Брюксел да си гледа работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads