Реклама / Ads
3| 6388 |11.07.2011 СВЯТ

Броят жертвите на потъналия кораб "България"- вече 48

.
Четирийсет и осем тела на загинали са извадени досега след потъването на кораба "Булгария" в река Волга, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на властите в руската република Татарстан.
 

Телата се изпращат за съдебномедицинска експертиза в местната столица Казан. Говорителят на министерството на извънредните ситуации на република Татарстан Марат Рахматулин съобщи, че по време на потъването в музикалния салон вероятно са се намирали петдесетина деца.

Руският президент Дмитрий Медведев обяви 12 юли за ден на национален траур в памет на жертвите на трагедията с потъналия в река Волга кораб "Булгария", предаде ИТАР-ТАСС. По-рано република Татарстан, на чиято територия стана злополуката, обяви 12 юли за ден на траур в републиката.

По думите на министъра на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия Сергей Шойгу на борда на кораба е имало 208 души. Спасени са 80. Досега са разпознати три от извадените тела на жертви на злополуката. Разследването е установило, че на плавателния съд е имало нерегистрирани пътници, и властите изясняват как те са попаднали на борда.

В медиите се появиха информации, че според нормите за безопасност допустимият брой пътници за този кораб е бил не повече от 120.

Медведев заяви във връзка със злополуката, че в Русия е необходимо да се направи обстойна проверка на транспортните средства, извършващи превоз на пътници. По думите му данните, с които той разполага, показват, че потъналият кораб е бил в лошо състояние, отбеляза Ройтерс. "Старите ръждясали черупки, които плават у нас, са извънредно много", каза Медведев.

В потъналия кораб се намират телата на близо 110 загинали, включително 30 деца. Това съобщиха след предварителен оглед спасителните екипи, предаде Интерфакс.

По различни данни, на кораба е имало от 179 до 199 души. Останалите засега се смятат за безследно изчезнали, но представители на министерството на извънредните ситуации заявиха, че шансовете да бъдат открити нови оцелели са крайно малки, посочва агенцията.

Броят на загиналите може да се изравни с този на безследно изчезналите, който засега е 104 души, казал служител от пресцентъра на местния клон на министерството.

Роднини на пътници пристигат вече в Казан, където се предвиждат процедури по разпознаването на телата.

Вятърът и вълнението в реката около мястото на произшествието, също и горивото, изтекло от кораба, затрудняват работата на водолазите. По технически причини под водата не могат да се намират повече от четирима водолази едновременно. Междувременно други екипи издирват оцелели по бреговете и на близките острови. В околностите са организирани пунктове за временно настаняване на спасени и близки на пътниците от кораба, където 600 души ще могат да получават топла храна и психологическа помощ, добавя Интерфакс.

Водолази са работили на мястото на трагедията цяла нощ. Сега водолазите са 40 и първата им задача е да проверят музикалният салон, заяви началникът на Приволжския регионален център на МЧС Игор Паншин, цитиран от БТА.

Корабът, който плавал от град Болгар за Казан, е претърпял повреда и потънал при село Сюкеево, Камско-Устински район, на дълбочина 20 м на 3 км от брега. 82-ма от пасажерите са били спасени от минаващия наблизо кораб "Арабела".

Оцелели пътници посочили, че "Булгария" потънал извънредно бързо - буквално за три минути. В момента на аварията имало буря и валял проливен дъжд. Корабът потънал на дълбочина 20 метра, затова хората, които били по каютите си в момента на катастрофата, на практика нямали възможност да се спасят, разказва "Комерсант".

"Комсомолская правда" представя три версии за причините, довели до трагедията. Синоптиците веднага отхвърлили първата - за шестметрови вълни, причинени от бурята. Според втората, корабът се движел, наклонен към десния борд, не успял да вземе един от завоите и бързо потънал. Блогъри с опит в речното плаване пък съобщили в Интернет, че "Булгария" може да се е блъснал в плитчина.

"Московский комсомолец" напомня, че най-големият инцидент на Волга до момента е гибелта на пътническия кораб "Александър Суворов" край гр. Уляновск на 5 юни 1983 година. При сблъсък на кораба с мостова опора тогава загинаха 176 души, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Булгария", построен в Чехия, е притежание на местна туристическа компания. Той е двупалубен и е предназначен за 140 пътници.

За разлика от повечето туристически кораби, плаващи по Волга, "Булгария" не е бил преоборудван, нито му е правен основен ремонт, твърди изданието. Липсвали и вътрешните прегради, които да попречат на водата да нахлуе във всички помещения.

"Аргоречтур" обаче уверява, че корабът е бил напълно изправен; това потвърждават и данни на федералното транспортно министерство, отбелязва "Утро".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5886 |11.07.2011 Кораб "България" взе 6 жертви . 0| 6557 |02.06.2011 Буря потопи кораб в Средиземно море, 200 души в неизвестност . 0| 5148 |18.05.2011 Силите на Кадафи не са поразявали кораб на НАТО . 2| 7674 |30.04.2011 350 са жертвите на торнадо в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads