Реклама / Ads
0| 3859 |25.11.2018 СВЯТ

Бунтовници обгазиха с отровен газ Алепо, има пострадали

.
Най-малко 21 мирни граждани са пострадали при извършено от бунтовниците нападение със снаряди с отровен газ срещу сирийския град Алепо, предаде Асошиейтед прес, като цитира държавни медии, съобщи БТА.
 

По данни на ТАСС пострадалите са 37, включително жени и деца, като всички те изпитват пристъпи на задушаване в следствие на действието на хлор. Две деца са в реанимацията в тежко състояние. Нападнати бяха търговски квартали на улица Нил, както и кварталите Ах Халидия и Джамият аз Захра. Сирийските бунтовници отхвърлиха обвиненията на правителството в Дамаск за нападението.

 

Бунтовническият командир Абделасалам Абделразак заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия. "Това са лъжи", заяви Абделразак в "Туитър" скоро след появата на съобщения за нападение в Алепо, при което са пострадали десетки.

 

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли твърденията за нападение с отровен газ. Според него те са били направени след като снаряди на правителствените сили са засегнали контролирани от бунтовниците райони в нарушение на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се опитва да подкопае споразумението, заяви Седжари.

 

По данни на телевизия "Маядин", цитирана от ТАСС, при нападението с хлор са пострадали най-малко 100 души. В миналото бунтовниците са обвинявали правителството в използване на хлор срещу контролирани от тях райони, припомня АП.

Съвместен екип на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия обвини Дамаск за най-малко две нападения през 2014 и 2015 г. и използване на нервнопаралитичния газ зарин при нападение през 2017 г., при което загинаха около 100 души.

 

Освен това екипът обвини екстремистката група Ислямска държава в използването на иприт през 2015 и 2016 г. Алепо беше подложен на обстрел и в четвъртък, припомня ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4291 |30.06.2018 Сирийските бунтовници започнаха преговори с Русия за мир в Даара . 0| 3991 |26.06.2018 Сирийската армия влезе в гнездото на бунтовниците Дераа . 0| 4730 |04.05.2018 Бунтовниците в Сирия предадоха оръжието си на правителството . 0| 5126 |10.04.2018 Отровената със смъртоносния ”Новичок” Юлия Скрипал оздравя и бе изписана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads