Реклама / Ads
4| 5372 |16.04.2011 СВЯТ

Бунтовниците в Либия се бият за Брега

.
Либийските бунтовници водят ожесточено сражение в Брега и се надяват скоро да превземат този петролен пристанищен град. Това заяви военният водач на бунтовниците Абдел Фатах Юнис пред телевизия Ал Арабия, предаде Ройтерс.
 

„Положението ни е много добро. Започнахме настъплението си към Брега. Там сега се води ожесточено сражение и сме силно обнадеждени, че Брега ще е наш в следващите часове”, заяви Юнис пред Ал Арабия. Абдел Фатах Юнис заяви още, че бунтовниците са си осигурили каквито оръжия са им били нужни от приятелски настроени държави, отбелязва Ал Арабия.
Либийските правителствени сили са обстрелвали крайбрежния град Мисрата с най-малко 100ракети „Град” рано тази сутрин, съобщи говорител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс. Ракетите били изстреляни към промишлената зона. Не се съобщава за жертви, посочи Абделбасет Абу Мзереик по телефона. Засега е известно, че са нанесени щети на местно млекопреработвателно предприятие, добави говорителят.

Армията на Муамар Кадафи е убила седем бунтовници и е ранила 11 при сражения в западната част на Либия. Това е станало по време на атаката на град Яфран, съобщи за телевизия „Ал Джазира” представител на опозицията. Били са прочетени в ефир имената на загиналите, съобщава БГНЕС. Яфран е в състава на Западния планински регион в Либия, населен предимно с бербери, които етнически са отличават от мнозинството либийци.

Според либийската опозиция войските на Муамар Кадафи използват касетъчни бомби в населените райони, атакувани от тях. Опозицията твърди, че именно употребата на касетъчни бомби е довела до масовата гибел на хора при атаката на град Мисрата, все още контролиран от бунтовниците, но обсаден от месец от армията на Кадафи.
Междувременно трима държавни глави призоваха либийския лидер Муамар Кадафи да се осъзнае и се оттегли, за да се сложи край на кръвопролитната гражданска война в страната.

Това са президентът на САЩ Барак Обама, френският му колега Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън. Единодушното им мнение бе оповестено чрез съвместно комюнике. „Наша отговорност в рамките на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН е да защитаваме мирните жители - и ние го правим. Това не означава, че Кадафи трябва обезателно да бъде отстранен със сила. От друга страна е невъзможно да си представим бъдещето на Либия, докато Кадафи продължава да е на власт”, се казва в комюникето.

Обама заяви, че военният конфликт в Либия е в „задънена улица”. Въпреки това той настоя Кадафи да се оттегли, като отново подчерта, че намесата на САЩ и НАТО е помогнала да се избегне масово кръвопролитие. Същевременно Пентагонът „ще продължи да оказва помощ в разузнавателните операции, радиолокацията, логистиката и снабдяването”, отбеляза американският президент.

Вестник „Вашингтон пост” публикува информация, че силите на НАТО, включени въввъздушните операции в Либия, започват да изчерпват прецизните си бомби и други видове муниции. Според изданието, което се позовава на високопоставени американски военни и ръководители от Атлантическия съюз, този недостиг показва ограниченията на Великобритания, Франция и другите европейски страни при продължителна, относително скромна по мащаби военна операция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5098 |15.04.2011 НАТО и ЕС бистрят кризата в Либия . 0| 4745 |11.04.2011 Подялбата на Либия изгодна за много страни . 1| 5062 |11.04.2011 Мирен план в Либия. Кадафи аут? . 1| 5887 |05.04.2011 USA се оттегля от Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads