Реклама / Ads
3| 5689 |30.06.2013 СВЯТ

ЕС чака обяснение от САЩ за подслушването в Европа

.
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц Източник: Булфото
Европейският съюз чака обяснение от Вашингтон, след като излезе информация, че САЩ са шпионирали офиси на съюза, което може да има „тежък удар" върху отношенията, съобщи „Франс прес".
 

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц заяви в съобщение: „Дълбоко съм обезпокоен и шокиран от информацията, че американските власти са шпионирали офиси на ЕС" в Брюксел и САЩ.

„Акo информацията е истина, би било изключително сериозен проблем, който ще има тежък удар върху отношенията между ЕС-САЩ", допълва той. Берлин сравни US подслушването на ЕС с методи от Студената война. Шулц настоява за пълно и бързо изясняване на нещата от американските власти.

Германският всекидневник Der Spiegel публикува статия, която се базира на конфиденциални документи, като някои са получени благодарение на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

По-рано този месец Сноудън разкри детайли от така наречената програма PRISM, която се използва от американската Национална агенция за сигурност за подслушване на телефони и мониторинг в интернет. Той в момента се намира в транзитната зона на летище в Москва, търсейки страна, която да го приеме като политически бежанец.

В единия документ, с дата септември 2010 година, който е „строго поверителен", се описва как Националната агенция за сигурност на САЩ наблюдава и подслушва дипломатическата мисия на ЕС във Вашингтон, отбелязва Der Spiegel. В сградата на мисията са били поставени микрофони и компютърна мрежа за достъп на агенцията до електронни пощи и документи. Делегацията на ЕС в ООН също е била обект на подобно шпиониране, подчертава Der Spiegel, допълвайки, че изтеклите документи на европейците са били отбелязвани като „цели". Шпионирането е ставало и в офиси на ЕС в Брюксел.

Der Spiegel съобщава и за инцидент от „преди пет години", когато експерти по сигурността в ЕС са открили устройства за подслушване в сградата Justus Lipsius, където се помещава Съвета на Европейския съюз. През 2003 година от ЕС обявиха, че открили подслушвателни устройства в офиси на няколко страни, включително Великобритания, Франция и Германия.

Според официални лица от САЩ събираната информация е жизненоважна за борбата срещу глобалния тероризъм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7441 |27.06.2013 Съдът в Париж потвърди доживотната присъда Карлос Чакала . 0| 5469 |21.11.2012 Гърция продължава да си чака парите . 3| 6882 |09.10.2012 Чакат с “Молотов” Меркел в Атина . 7| 6214 |08.09.2012 Кейт бременна? Чака се тежък спор за името на детето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads