Реклама / Ads
3| 6881 |09.10.2012 СВЯТ

Чакат с “Молотов” Меркел в Атина

.
Ангела Меркел ще бъде делова в Атина
Премиерът Андонис ликува, визитата била мощно рамо за саможертвите в кризата.
 

 

Мобилизация на всички фронтове - така Атина се готви за посрещането на германския канцлер Ангела Меркел, която днес пристига на официално посещение в Гърция, пише Стандарт. Това е първа визита на Меркел в страната от началото на финансовата криза. Нейната цел е да прекрати дебата за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, коментира агенция Блумбърг. В гръцката столица обаче се готвят за посещението с драконовски мерки за сигурност. 7000 полицаи, снайперисти и водолази са мобилизирани и се намират в повишена готовност. Заради визитата гръцката столица е превърната в непревземаема крепост. Забранява се спирането и паркирането на моторни превозни средства в близост до германското посолство в Атина. Пред гръцкия парламент са поставени железни решетки, а на една от атинските улици е издигната и стоманена преградна стена. В готовност се очаква да бъдат поставени и цистерни заради евентуални инциденти, които не са рядкост в Гърция и винаги са съпътствани с летящи камъни и коктейли "Молотов". Предприемането на тези мерки не е случайно. Популярността на Меркел в цяла Гърция е много ниска, тъй като повечето гърци смятат, че тя е виновна за неволите им от началото на кризата. В гръцки медии дори се появиха преди време колажи, на които Меркел бе облечена в нацистка униформа. В. "Гардиън" отбелязва, че канцлерът на Германия вероятно ще бъде посрещната с протести в Атина.

Гръцката партия "Независими гърци" готви символична блокада на германското посолство в столицата в деня на визитата. Говорител на лявопопулистката опозиционна партия "Сириза" обяви, че за протестите около посещението на Меркел на улицата ще бъде изкаран "целият наличен ресурс". 

Не е изключено обаче по време на визитата на Меркел да чуем и някои хармонични звуци, коментира "Дойче веле". В. "Нафтемпорики" е научил, че разногласията между гръцкото ръководство и Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ) не са чак толкова непреодолими - очаквало се преговарящите да постигнат компромис. Гръцкият премиер Андонис Самарас очаква знак за подкрепа от Ангела Меркел, като залага политически на визитата на германския канцлер в Атина. Самарас се надява да получи публична подкрепа от желязната лейди на ЕС в един доста критичен момент за единството на неговия коалиционен кабинет, коментира в. "Вима".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6389 |19.08.2012 Меркел посреща редови германци на червен килим с музика . 1| 5956 |19.03.2012 Сътресения очаквали Меркел след избора на нов президент . 1| 5924 |20.02.2012 Меркел си намери нов кандидат-президент . 2| 6011 |14.01.2012 Меркел: Пътят пред Европа е дълъг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads