Реклама / Ads
4| 4824 |14.01.2020 СВЯТ

Чеченци задържани в Берлин. Планирали атентат срещу синагога

.
Мащабна акция на германските власти, след арести на ислямисти. Няколко души от чеченски произход са били задържани по подозрение за готвен атентат срещу синагога в Берлин.
 

Към момента не е ясен броят на задържаните лица, пишат от "Дойче веле". Знае се само, че те са на възраст между 23 и 28 години. По информация на телевизия RTL претърсвания на различни имоти са започнали в Берлин, а по-късно акции са проведени и в Бранденбург, Туринген и Северен Рейн-Вестфалия.

Задържаните чеченци се разпитват от полицията.

 

Смята се, че става дума за готвен терористичен акт от ислямизирани лица. Атентатът е бил планиран срещу най-голямата синагога, която се намира в самия център на Берлин. От прокуратурата заявяват, че цел на атентата са били и молове в центъра.

 

Плановете са били още в начален стадий. Полицията е влязла в следите на атентаторите, след като през септември миналата година засякла автомобил, от който подозрителни лица снимали синагогата с камера. Няма обаче ясни доказателства, че е била планирана терористична атака, обясняват от полицията.

 

По-късно по време на претърсванията полицията открила в един от хората от колата ислямистка пропаганда и още много снимки на синагогата. Иззети са хладни оръжия и пари в брой.

 

Полицията е влязла в жилищата на заподозрените точно сега, защото един от тях е планирал дълъг престой извън Европа и е нямало да бъде в обсега на берлинските власти. Не е било изключено и атентатът да се осъществи преди заминаването му.

 

Властите в Германия са на нокти от 2016 година. Висока степен на опасност важи в цялата страна, след атентата на коледния базар в германската стоица през декември 2016 г. Тогава живота си загубиха 12 души. След жестокият атентат в страната са проведени няколко акции. По данни на полицията властите са успели да предотвратят 9 планирани терористични атентата, за които се смята че са свързани с ислямистка дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4421 |17.11.2019 Русия връща задържаните в Керченския пролив украински кораби . 0| 4615 |04.11.2019 Украйна си поиска от Русия задържаните в Керченския пролив кораби . 4| 4458 |15.08.2019 Гибралтар освободи задържания ирански танкер . 1| 4025 |04.08.2019 20 души са задържани след вчерашния протест в Хонконг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads