Реклама / Ads
3| 5390 |12.11.2010 СВЯТ

Чернобилските земи стават земеделски площи

.
Чернобилските земи да станат селскостопански площи планират украинските власти, съобщи "Независимая газета".
 

През март 2011 г. ще бъде обнародвана комплексна програма за усвояването на радиационно замърсените територии. По-рано подобно желание изказа Беларус, която планира да „съживи” своята част от чернобилската територия към 2020 г.

Един от украинските учени, които се занимават с проблема, заяви, че подготовката за рехабилитация на радиационните земи се води още от 1990 г. Замърсеността на териториите, отнесени към чернобилската зона, първоначално не била равномерна.

Съществува т.нар. четвърта категория зона с площ от 5 млн. ха, където хората не са били изселени. На тази територия има „петна”, където живеят около 2 млн. души, занимават се със земеделие, ловят риба и събират гъби.
"Времето показа, че първоначалните прогнози за последиците от радиацията бяха прекалено песимистични. Оказа се, че екосистемите „преработват” радиацията по-бързо, отколкото се очакваше”, твърди един от украинските учени.
Междувременно противници на идеята за усвояването на заразените земи се опасяват, че ситуацията може да излезе извън контрол и на пазара да бъде изведена опасна продукция.

"Показателите на цезий са -137, стронций-90, четирите изотопа на плутония - 238, 239, 240, 241. Периодът на полуразпад на трансурановите елементи е 24 хил. години! В процеса на полуразпад на едни елементи е станала генерация на други. Всичко това е невъзможно да бъде изследвано точно, нито да се прогнозира в бъдещето. Би било престъпление да се оре заразената земя, засилвайки замърсеността на въздуха и водоемите”, емоционално заявява бивш чиновник, работил в структурите на радиационно-екологичния надзор.

Приближен на украинското правителство пък твърди, че изобщо не е ставало дума за отглеждане на селскостопанска продукция в заразените земи. Планирало се само отглеждане на рапица като суровина за производството на биогориво. Украйна е на първо място в Европа по засети с рапица площи.

„Проблемът е, че тази култура обеднява почвата. Тя може да се сее веднъж на пет години на един и същ участък. Друга възможност е да се използват земи, които нямат селскостопанско значение”, обяснява правителственият сътрудник.
По думите на чиновника в ЕС неотдавна бил разработен план за усвояването на земите от чернобилската зона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5154 |25.09.2010 Опасност от взрив приземи самолет в Швеция . 0| 6146 |26.03.2010 Онлайн версиите на "Таймс" и "Сънди Таймс" стават платени . 0| 4679 |22.02.2010 Совалката “Индевър” се приземи успешно . 1| 4821 |10.02.2010 Палестинци стават екстремисти заради кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads