Реклама / Ads
10| 5692 |10.01.2015 СВЯТ

Член на "Ал Кайда": Отмъстихме за честта на пророка Мохамед

.
Висшият духовник в групировката "Ал Кайда" Шейх Харис ан Надхари разпространи запис в Туитър, в който коментира "благословения рейд в Париж". Надхари заклеймява "мръсните" французи и ги нарича "глави на безбожието, които обиждат пророците". Той хвали "героя муджахидин", за когото заявява, че "им е дал урок и им е показал пределите на свободата на словото".
 
"Ал Кайда" на Арабския полуостров е организирала нападението срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо" в Париж "като отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Надхари не изразява директно поемане на отговорност за нападението, но казва: "Как може да не се борим с онези, които обиждаха нашия пророк, очерняха нашата религия и се биха с правоверните". Той се обръща към французите с думите:
"За вас е по-добре да спрете да удряте мюсюлмани, за да можете да живеете в мир. Но ако само искате война, тогава ликувайте, няма да се радвате на мир, докато водите война срещу Бог и пророците му и се биете с мюсюлмани".

Засега не е ясно защо Надхари не казва директно, че Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП) стои зад нападението. Членът на АКАП заяви за Асошиейтед прес, че групировката е забавила официалната декларация за поемане на отговорност от "съображения за сигурност". "Ръководството на АКАП е организирало операциите и те са подбрали внимателно своята цел", посочва членът на АКАП. По думите му Франция е взета на прицел, "заради очевидната си роля във войната срещу исляма и потиснатите страни".

Той предупреди, че "за засягането на светини на мюсюлманите и защитаването на тези, които охулват, ще бъде платена висока цена и наказанието ще е сурово". По думите му "престъпленията на западните страни, преди всичко Америка, Великобритания и Франция, ще им се върнат, дълбоко в техния дом".

Според члена на АКАП групировката ще продължи политиката на ръководителя на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири "да се удря главата на змията, докато Западът не отстъпи". Той също така цитира предупрежденията на покойния лидер на Ал Каида Осама бин Ладен за последствията от охулването на мюсюлмански светини.

Представителят на АКАП пожела анонимност, тъй като няма позволение от групировката да разкрива самоличността си. Същите негови коментари на арабски по-късно бяха публикувани в Туитър от потребители, за които се знае, че са привърженици на АКАП.

Свидетели на нападението от сряда в Париж казаха, че Саид Куаши, по-големият от двамата братя, които щурмуваха офисите на "Шарли ебдо", засвидетелствал вярност към йеменската групировка по време на атаката.

Неговият 32-годишен брат Шериф Куаши, е осъждан за тероризъм през 2008 г. Длъжностно лице от йеменските сили за сигурност каза, че за Саид се смята, че се е бил за АКАП в йеменската провинция Абиян през 2011 г. По онова време бойци на Ал Каида се възползвали от вакуума в сигурността по време на бунта, който свали от власт президента Али Абдула Салех.

Според друго длъжностно лице от йеменските сили за сигурност за Куаши се смята, че е бил сред стотици бойци, депортирани през 2012 г., когато правителството изгонило много чужди студенти, които били там под претекст, че учат арабски, но всъщност се свързвали с Ал Каида. И двете длъжностни лица пожелаха анонимност поради продължаващото разследване на престоя на Куаши в Йемен.

Според американски длъжностни лица френските власти са знаели, че Куаши е пътувал до Йемен, но не е ясно дали са знаели какво е правил там. Все пак французите са поставили и двамата под наблюдение. Според длъжностните лица братята достатъчно дълго са водили нормален живот, така че френските власти са започнали да ги разглеждат като не толкова голяма заплаха и са вдигнали наблюдението.

Длъжностно лице от правоохранителните органи в САЩ, също пожелало анонимност, заяви, че братята Куаши са предизвикали достатъчно безпокойство, за да бъдат поставени в забранителния списък за полети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5038 |23.12.2014 Украйна реши да работи за членство в НАТО . 3| 4866 |16.12.2014 Ветеран от войната в Ирак застреля шестчленно семейство в САЩ . 0| 4077 |04.12.2014 "Ал Кайда" заплаши във видео да екзекутира американец . 1| 6347 |01.10.2014 Украйна далеч от членство в ЕС, твърди следващият еврокомисар по разширяването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads