Реклама / Ads
5| 6769 |11.09.2014 СВЯТ

Десет арабски държави в общ фронт срещу „Ислямска държава“

.
Десет арабски страни се съгласиха да подкрепят САЩ в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, бе съобщено след среща в саудитския град Джеда, в която участваше и държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде Франс прес.
 

В заключителната декларация се уточнява, че подкрепата може да се изрази в "координирана военна кампания". Джон Кери уточни след срещата на ниво външни министри, че никоя от страните в този съюз няма да изпраща сухопътни войски в тази операция, отбелязва Ройтерс. Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар, Оман, Египет, Ирак, Йордания, Ливан и САЩ "заявиха споделения си ангажимент да са единни срещу заплахата, която създава за региона и света тероризмът във всичките си форми, включително т.нар. "Ислямска държава", се казва в декларацията, пише БТА. Борбата срещу ИД "включва спирането на потока от чуждестранни бойци, които преминават през съседните страни, блокирането на финансирането на ИД и на други екстремисти, отхвърляне на тяхната идеология на омразата, слагане край на безнаказаността им и изправянето им пред съда". Участниците в коалицията освен това се ангажират "да допринасят за усилията за хуманитарна помощ" на пострадалите от ИД общности, да помагат на страните, които са най-изложени на заплахата от ИД и при необходимост "да се присъединят към многобройните аспекти на една координирана военна кампания срещу ИД". В документа не е спомената Турция, която също участваше в срещата в Джеда. В Анкара правителствен източник посочи, че Турция няма да участва във въоръжените операции на международната коалиция, която изграждат САЩ. "Турция няма да участва в никаква въоръжена операция, а ще се съсредоточи единствено върху хуманитарните операции", уточни източникът. Държавният секретар на САЩ Джон Кери иронично коментира критиките на Русия към евентуални американски въздушни удари срещу ИД в Сирия. "Ако ставащото в Украйна не беше толкова сериозно, човек почти би го досмешало от мисълта, че Русия повдига въпроса за международното право. Наистина съм доста изненадан, че Русия смее да се позовава на норми от международното право след случилото се в Крим и в Източна Украйна", заяви Кери. По-рано Москва заяви, че американски въздушни удари срещу ИД в Сирия без разрешение от Съвета за сигурност на ООН биха били грубо нарушение на международното право.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6791 |05.09.2014 УНИЦЕФ: Изнасилвано е всяко десето момиче в света . 0| 5749 |15.07.2014 Загинали и десетки пострадали при авария в метрото в Москва . 9| 6682 |20.01.2014 Кървава нощ в Украйна: Стотици ранени и десетки задържани . 11| 6019 |05.12.2013 Рединг: Държавите от ЕС да не надават вой, а да спрат социалните измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads