Реклама / Ads
5| 5875 |27.10.2014 СВЯТ

Дилма Русеф пак е президент на Бразилия

.
Дилма Русеф
Бразилката с български корени Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия, като си осигури повече от 51% от гласовете в една от най-оспорваните надпревари е близкото минало.В речта си след победата Русеф каза, че иска да бъде "много по-добър президент, отколкото съм била до сега".
 
Русеф остава начело на огромната страна с 51,45% от гласовете срещу 48,55% за Невеш, според окончателните резултати на почти 98% от гласовете.

"Бразилия: Благодаря много!", веднага написа първата жена президент на Бразилия в Туитър (Twitter).

"Първите ми думи са призив за мир и единство", заяви Русеф в Бразилия, след като бе обявена за победителка.

"Президентката е готова за диалог и това ще бъде първият ми ангажимент от втория мандат", каза тя. Русеф пое задължението да насърчава "политическите реформи" и "да се бори с корупцията" с по-големи усилия.

142,8 милиона бразилци отидоха до урните в неделя и победата на кандидатката на "приемствеността" се получи с разлика от три милиона гласа в огромната страна с 200 милиона жители.

Победата укрепва Работническата партия, която е на власт в продължение на вече 12 години в Бразилия.

Бразилците бяха разделени на привърженици на продължаването на социалните завоевания, които измъкнаха 40 милиона души от бедността и тези на промяната, която би трябвало да съживи бавно вървящата икономиката на страната.

Шейсет и шест годишната Русеф загуби в щата Сао Пауло, най-големия избирателен район в страната (35,70% срещу 64,30% за Невеш), но компенсира като спечели Минас Жерайс - втори район в Бразилия и политическа крепост на Невеш, който е губернатор там (52,40% срещу 47,60%). Тя спечели и в третия по големина избирателен район - щата Рио де Жанейро - с повече от 54% от гласовете.

Тя получи масовата подкрепа на бедния североизток на страната, който представлява 26% от избирателите в Бразилия, или повече от щата Сао Пауло, където тя има по-добър резултат, отколкото през 2010 г., според анализаторите.

Окончателната победа беше решена от средната класа, разпределена в най-гъсто населените щати на икономически по-развития югоизток - Сао Пауло, Рио, Минас Жерайс. Те бяха епицентъра на историческите социални вълнения през юни 2013 срещу високите разходи за финалите на футболния Мондиал и лошото състояние на обществените услуги и корупцията.

Аесио Невеш, който бе фаворит в тези региони след първия тур, бе застигнат и изпреварен от Дилма Русеф, пише АФП. Когато Бразилия отпадна безславно от футболното съревнование, съперници на Русеф провидяха знак и за нейната загуба, но тя устоя на далеч по-сложния общонационален терен.

Участничка в някогашната нелегална въоръжена съпротива срещу военната диктатура, затворената от властта и измъчваната бразилка с български корен Дилма Вана Русеф, бе преизбрана в неделя за втори четиригодишен мандат. Последната "война" за президентския мандат бе изпитание, което тя издържа и укрепи не само позицията на лявата й партия, но и репутацията и на "желязна дама".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6000 |26.10.2014 Бразилия избира президент . 8| 7305 |21.10.2014 Самолетна катастрофа в Москва. Загина президентът на петролния гигант "Тотал" . 0| 6104 |05.10.2014 Бразилия избира президент . 5| 7630 |10.08.2014 Ердоган спечели президентските избори в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads