Реклама / Ads
7| 4914 |03.02.2011 СВЯТ

Дисидент ще води документите на Щази

.
Службата на документите на ЩАЗИ е един от най-големите архиви на Германия с около 111 км досиета, с повече от 1,4 милиона снимки, с множество видео и аудиозаписи.
 

Германският Бундестаг избра с голямо мнозинство Роланд Ян за Федерален пълномощник за документите на Службата за сигурност на бившата ГДР. Ян ще бъде приемник на Мариане Биртлер, която на ротационния принцип ще освободи тази длъжност в средата на март. С избора си Германският Бундестаг потвърди предложението на Федералното правителство. Ян бе избран с подкрепата на всички фракции. Той получи 535 от 577 валидни гласа. Държавният министър на културата Бернд Нойман нарече изборния резултат „отлична основа за по-нататъшната работа на Службата за документите на Щази“.

В лицето на Роланд Ян е избрана личност с впечатляваща биография за ръководството на службата, обясни Нойман. Роланд Ян, роден през 1952 г. в Йена, познава несправедливата система в ГДР от собствен опит. Неговата критична позиция към режима довежда до неговото арестуване и лишаването му от гражданство на ГДР. Като журналист в предаването на ARD - „Контрасти“ на радиостанцията „Freies Berlin“ той създава множество материали за опозицията, нарушаването на човешките права и ежедневието в държавата на ГЕСП през 80-те години. По-късно продължава да се посвещава на теми, свързани с преодоляването на диктатурата на ГЕСП.

От 1996 г. Ян е в съвета на „Дружеството Роберт Хавеман“, а от 1999 г. в експертния съвет на „Фондацията за преодоляване на доктатурата на ГЕСП“ и „Фондацията Берлинска стена“. Службата на Федералния пълномощник за документите на Държавна сигурност на бившата Германска демократична република (BStU) управлява и изследва документите на бившата Държавна сигурност на ГДР.

Става дума за един от най-големите архиви на Германия с около 111 км досиета, повече от 1,4 милиона снимки, както и множество видео и аудиозаписи. Службата има за задача да предоставя тези документи в съответствие с Закона за документите на Щази на частни лица, институции и обществеността. Интересът към достъпа до досиетата на Щази продължава да е голям. През 2010 година бяха подадени 87.000 заявления. Федералният пълномощник за документите на Държавна сигурност на бившата Германска демократична република се избира за срок от пет години и може веднъж да бъде преизбиран.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5257 |07.12.2010 19 държави бойкотират Нобеловите награди заради дисидент . 5| 4805 |08.10.2010 Китайски дисидент с Нобелова награда за мир . 4| 6739 |16.06.2010 Африкански страни воюват за водите на Нил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads