Реклама / Ads
12| 6092 |25.04.2014 СВЯТ

Джон Кери: Русия прави "скъпа грешка"

.
Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери отправи ново предупреждение към Русия снощи в неочаквано изявление пред медиите. По думите му отказът на Москва да предприеме необходимите стъпки за разрешаване на кризата в Украйна ще струва скъпо и "прозорецът се затваря". Русия все още не е сменила курса на действие, въпреки постигнатите договорености в Женева миналата седмица. САЩ, ЕС и Украйна поискаха от властите в Москва да призоват проруските сепаратисти в Украйна да се оттеглят от окупираните административни сгради, да свалят оръжието и да прекратят насилието.
 

Джон Кери изтъкна, че временното украинско правителство е започнало да изпълнява своята част от сделката "още от първия ден". "Виждаме седем дни, два противоположни отговора и една истина, която не може да се отрече", заяви американският дипломат. По думите му Москва полага усилия да саботира демократичния процес чрез силен външен натиск и военна заплаха по границите на Украйна.

"Нека да съм ясен: Ако Русия продължи в тази посока, това няма да е тежка грешка, това ще бъде скъпа грешка", отсече Кери и заяви, че Вашингтон е "готов за действие" с нови икономически санкции срещу Москва. Той посочи, че в следствие на досегашните рестрикции доверието на инвеститорите е спаднало и капитали в размер на 70 милиарда долара са изтеглени от страната.

Държавният секретар изрази неодобрение от правителствената телевизия "Русия днес", която прокарва единствено интересите на президента Путин и я нарече "пропаганда", която "не може да скрие истината".

Кери бе категоричен, че Русия подхранва нестабилността в съседката си, като финансира и координира тежко въоръженото сепаратистко движение в Донецка област. По думите му случващото се в Източна Украйна е добре планирана и организирана военна операция и САЩ преценяват, че тя се провежда под ръководството на Русия. "Светът знае, че мирните протестиращи не идват въоръжени с гранатомети и автомати", добави той. Джон Кери не каза нищо в тази връзка относно екстремистите от "Десен сектор", които изнесоха силовата част на протестите на Евромайдана, довели до свалянето на Виктор Янукович.

"Прозорецът за промяна се затваря. Президентът Путин и Русия са изправени пред избор. Ако Русия избере пътя на снижаване на напрежението, вътрешната общност и всички ние ще го приветстваме. Ако не, тогава светът ще се погрижи цената, която Русия ще плати, да продължи да нараства", категоричен бе Джон Кери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5821 |19.04.2014 ЕС готов с още санкции срещу Русия . 9| 6090 |18.04.2014 Русия доволна от женевското споразумение . 10| 5769 |15.04.2014 Канада поиска санкции срещу Русия . 6| 5921 |08.04.2014 Русия предупреди Крим: Без насилие срещу демонстранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads