Реклама / Ads
19| 8924 |27.06.2012 СВЯТ

Джордж Сорос: Германия си навлича все повече омраза с имперското си поведение.

.
Американският инвеститор Джордж Сорос бе смятан навремето за един от най-големите спекуланти на света. Днес той си седи в лондонската си вила и размишлява върху въпроса как да направи света по-добър.
 
Сорос дарява годишно стотици милиони долари - една част от тези пари се вливат в инициативи, поставили си за цел да ускорят демократизацията на Източна Европа. Напоследък Сорос се вълнува и от една друга тема - той все по-често се намесва в дебата за спасяването на еврото.

Роденият в Унгария Сорос нееднократно е критикувал политиката на германската канцлерка Ангела Меркел, а днес вече сравнява положението в Америка след Втората световна война с това на Германия в днешна Европа. Магнатът има предвид плана "Маршал", утвърдил Съединените щати като "благосклонна империалистическа сила", от което Америка е имала само полза. Докато в днешно време Германия не била готова да се впусне в подобно начинание, убеден е Сорос. "Това е трагична и историческа грешка", казва американският милиардер.

Германската вина
Меркел осъзнава, че времето за спасяване на валутния съюз изтича

"Ако еврозоната се разпадне, щетите ще са огромни", убеден е американският магнат. Той е наясно, че за много германци завръщането към марката е вариант, който междувременно им изглежда много по-добър от оставането в крехкия валутен съюз. Сорос подчертава, че ако се стигне до край на еврозоната, именно германците ще претърпят най-големи загуби. На тях трябва да им е ясно, че до момента не са загубили никакви пари покрай еврокризата. Всички трансферни плащания са били осъществени чрез кредити и едва когато се стигне до невъзможността за изплащането им, ще произлязат истински загуби.

Джордж Сорос не изключва изцяло вероятността Германия да напусне еврозоната, но подчертава, че това би излязло изключително скъпо. Той цитира оценката на германския финансов министър Волфганг Шойбле, според когото в случай на излизане от еврозоната безработицата в Германия ще нарасне рязко, а икономическият растеж ще спадне драматично. Именно поради това Германия ще направи всичко възможно да задържи еврото. Само че това "всичко възможно" ще влоши ситуацията в задлъжнелите държави. Резултатът: ще се роди една Европа, в която Германия бива възприемана като имперска сила - сила, от която останалите вече не се възхищават и която не се опитват да имитират. Точно обратното - ще започнат да я мразят и да й оказват съпротива, тъй като ще възприемат германците като потисници.

Има и още нещо: германците често забравят, че еврото е най-вече германско-френско творение. Никоя друга държава не е спечелила от еврото толкова, колкото Германия - както в икономически, така и в политически план. Заради това Германия носи - в буквалния смисъл на думата - "вината" за случилото се от въвеждането на еврото насам. Германия носи отговорността за това, казва Джордж Сорос.

Добрите и лошите
Сорос: "За да бъде спасена Гърция, ще е нужно много, наистина много великодушие"

Американският финансист е готов и със съвет какво да се направи за спасяване на еврозоната. Сорос предлага да бъде създадена финансова агенция, която заедно с Европейската централна банка да върши това, което банката не може да свърши самостоятелно. Тя би могла да основе фондове за погасяване на задълженията, които да изкупят голяма част от испанските и италианските държавни облигации - срещу задължението двете държави да извършат структурни реформи. Фондовете биха могли да се финансират чрез пускането в обращение на евробондове - облигации, които страните-членки гарантират съвместно. И тъй като разходите за финансирането на подобни облигации са ниски, засегнатите страни биха могли да извлекат конкретни ползи. Италия например би могла да се сдобие със свежи пари само срещу 1 процент лихва. Това би било голямо облекчение, а и ще доведе до балансиране на финансовите условия в Европа, убеден е Сорос.

А какво мисли американският милиардер за ситуацията в Гърция? Имат ли гърците повод да се надяват на скорошно спасение? "За да бъде спасена Гърция, ще е нужно много, наистина много великодушие. Нещата там са просто прекалено отровени", казва Сорос и допълва: "Ако по отношение на Гърция Меркел беше останала твърда, сега щеше да й е по-лесно да убеди германската общественост в необходимостта да се помага на закъсалите държави. Меркел би трябвало да може да прави разлика между добрите и лошите в Европа", заключава Сорос.

Б. Михайлова
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5916 |15.06.2012 Четири години и половина ще лежи основател на торент сайт в Германия . 5| 20883 |14.04.2012 Почина проститутка №1 на Германия . 14| 7836 |09.04.2012 Безплатни Корани на немски разбуниха Германия . 4| 6168 |18.03.2012 Йоахим Гуак е новият президент на Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads