Реклама / Ads
0| 5993 |09.09.2017 СВЯТ

Доналд Тръмп накара емирът на Катар и саудитския престолонаследник да си поговорят по телефона

.
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани разговаря по телефона със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, като показа готовност за преговори по дипломатическия спор със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, предадоха Ройтерс и ДПА.
 
"В разговора емирът на Катар изрази своето желание да седне на масата за диалог и да обсъди исканията на четирите страни за гарантиране на интересите на всички. Подробностите ще бъдат обявени по-късно, след като Кралство Саудитска Арабия се споразумее с Обединените арабски емирства, Кралство Бахрейн и Арабска република Египет", съобщи Саудитската агенция по печата.

Телефонният разговор е първият контакт, за който се съобщава, между двамата лидери от началото на кризата. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите и търговските си връзки с Катар на 5 юни, като го обвиниха, че подкрепя тероризма. Катар отрича обвиненията.

Катарската информационна агенция каза, че разговорът е бил съгласуван с американския президент Доналд Тръмп, който преди това е говорил с шейх Тамим. Тръмп каза, че иска да посредничи за уреждане на кризата и смята, че бързо може да се постигне споразумение. Шейх Тамим и принц Мохамед са подчертали нуждата от уреждане на кризата чрез преговори, за да се осигури единството и стабилността на страните от Съвета за сътрудничество в Залива.

Емирът на Катар е приветствал предложението на саудитския престолонаследник за "определяне на двама пратеници за уреждане на спорните въпроси по начин, който не засяга суверенитета на държавите". По-късно Саудитска Арабия заяви, че е прекратила всякакъв диалог с Катар, и го обвини, че изкривява фактите.
"Това, което беше публикувано от Катарската информационна агенция, е продължение на изкривяването на фактите от катарските власти", заяви Саудитската агенция по печата, като цитира неназован служител на саудитското външно министерство.

Белият дом заяви, че Тръмп е разговарял отделно със саудитския престолонаследник, емира на Катар и престолонаследника на ОАЕ принц Шейх Мохамед бин Зайед ан Нахаян. Тръмп им е казал, че единството между арабските партньори на САЩ е от съществено значение за насърчаване на регионалната стабилност и противодействие на заплахата от Иран.

 "Президентът също така подчерта, че всички страни трябва да се придържат към ангажиментите от срещата на върха в Рияд за разгромяване на тероризма, прекъсване на финансирането на терористичните групировки и борбата с екстремистката идеология", каза Белият дом.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3969 |08.09.2017 Тръмп: Не е неизбежно да се упражни сила срещу Северна Корея . 2| 3834 |07.09.2017 Тръмп не изключи военни действия срещу Северна Корея . 0| 3938 |05.09.2017 Тръмп въоръжава Япония и Южна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads