Реклама / Ads
1| 6593 |11.10.2017 СВЯТ

Доверието към Турция и Ердоган в света се срива

.
Кризата между Турция и САЩ е учудваща. Не е нормално. САЩ са един дългогодишен, сериозен партньор на Турция, не само в рамките на НАТО.
 
Това каза историкът д-р Ибрахим Карахасан-Чънар в студиото на телевизия "Блумбърг". Той коментира ескалацията на политическо напрежение със САЩ на фона на сложни отношения, които Ердоган поддържа с Европа и нестабилността, която цари в региона на юг от турската граница.

"За мен е изненада. След Втората световна война САЩ бяха основният благодетел на Турция - с плана Маршал вдигнаха икономиката й. Явно се е натрупало напрежение до едно нажежаване и имаме наистина буксуване и криза в отношенията. Такава криза е имало и през 60-те години на миналия век", допълни историкът.

Според него, Ердоган е един твърд политик и явно вече се стига до там, че трудно може да му се има доверие.  "Истинската причина е, че на Турция не се хареса американската подкрепа на кюрдите в Сирия и най-вече, че САЩ отказват да предадат Фетулах Гюлен", смята Карахасан-Чънар.

Той бе категоричен, че политиката, която води Ердоган, ще доведе до срив на турската икономика и първите сигнали за това са вече налице. По думите му данните, които се изнасят от турските институции, са ненадеждни и будят съмнения.

"Турция скъса много връзки със Западния свят и това ще доведе до ограничаване на инвестициите. Най-важното е, че доверието към Турция в световен мащаб се срива", а това означава по-малко туристи, по-малко износ и по-малко инвестиции", прогнозира историкът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4826 |10.10.2017 Ердоган обеща: ”Турски поток” ще стигне до Сърбия . 4| 6395 |09.10.2017 Ердоган в Киев: Турция никога няма да признае Крим за руска територия . 0| 4555 |09.10.2017 САЩ спряха визите на Турция заради шпионаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads