Реклама / Ads
0| 4959 |21.02.2011 СВЯТ

Духовни водачи призоваха либийците на бунт

.
Група либийски духовни авторитети издаде фетва, с която призовава всички мюсюлмани да изпълнят дълга си и да въстанат срещу режима в Либия. Групата поиска освобождаването на ислямския учен Садик ал-Грияни, който бе арестуван, след като критикува правителството, съобщи "Ройтерс".
 

"Мрежа на свободната улема в Либия" включва над 50 духовни авторитети заяви, че правителството и негови поддръжници "са показали абсюлотно арогантна безнаказаност и продължават дори усилват кървавите си престъпления срещу човечеството".

"Така те показаха пълно безверие към заръките на Бог и неговия възлюбен пророк (мир над главата му!)", казва изявлението, което не е датирано.

По-рано днес международното летище в Триполи е превзето от противници на режима на Муамар Кадафи, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк.

На практика либийските сили за сигурност изцяло са напуснали столицата Триполи, информира телевизия „Ал-Джазира", като се позовава на разкази на очевидци.

За реда в либийската столица се грижат народните дружини за обезпечаване на безопасността на улиците в страната. Така в Либия се повтаря египетският сценарий на развитието на събитията.

По-рано днес столицата беше обхваната от сблъсъци между противници и привърженици. При стълкновенията в Триполи между протестиращи и привърженици на реда днес са загинали 61 души. Протестиращите в либийската столица Триполи са подпалили сградата на правителството.

По данни на Агенция Франс прес сградата е била подпалена през нощта. Има засегнати и полицейски участъци. Разграбен е бил също и офисът на държавната телевизия.

Засега няма потвърждение на информациите, че либийският лидер Муамар Кадафи е напуснал страната.

Междувременно френските власти коментираха ситуацията в Либия. Говорител на френското правителство заяви, че Париж е много обезпокоен от това, което се случва в африканската страна. Франция ще направи всичко възможно по дипломатически път, за да се избегне гражданската война в Либия, заяви Франсоа Бароан пред Europe 1.

Също британската нефтена компания „Бритиш петролеум" съобщи, че започва евакуация на своите служители от Либия.

За 7 дни от началото на протестите убитите в Либия са близо 900 души.

В същото време стана известно, че Русия и Турция са предприели стъпки за евакуация на своите граждани в Либия. Първият самолет на Турските авиолинии обаче не е могъл да кацне на международното летище в Триполи, тъй като не е получил разрешение от дирекцията на либийската гражданска авиация.

От турското външно министерство са обявили, че ще заминат два бързи ферибота за евакуиране на 337 турски граждани в Либия.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че в района има ефект на доминото и това трябва да се отчита и анализира добре. Той подчерта, че страната му не желае Либия да бъде обхваната от гражданска война и ще направят всичко възможно да изтеглят възможно най-бързо турските работници и работодатели, които работят в Либия.

В същото време медии съобщават, че стотици въоръжени лица са нападнали строителна площадка, която е била изграждана от Южна Корея. В резултат на атаката са ранени 4 чужденци.

Държавният департамент на САЩ, който следи с тревога случващото се в Либия, призова либийските власти да позволят провеждането на мирни демонстрации и да спрат насилието. Говорителят Питър Кроули заяви, че се опитват да внушат на двете страни отстъпчивост, но идват сведения за стотици жертви.

В изявление след работната вечеря на външните министри на ЕС снощи либийският лидер Кадафи беше призован да отговори да законните очаквания на народа и да се откаже от използване на насилие срещу протестиращите.

Катрин Аштън заяви, че либийската власт трябва да предприеме диалог за провеждане на исканите от гражданите реформи.

От своя страна Италия изрази голямата си тревога от събитията. Италианският външен министър Франко Фратини заяви, че съществува опасност от вероятността да бъде изграден ислямски емират.

Финландският външен министър Александър Стуб каза, че ако ЕС не предприеме действия и не наложи забрана на Кадафи за пътуване в страни от ЕС и продължи да остава в ролята на наблюдател, как тогава може да обясни забраната, която налага на властите на Беларус за влизане в ЕС.

От своя страна чешкият външен министър Карел Шварценберг изрази опасения, че ако Кадафи падне от власт, ще настъпят по-големи трагедии в света.

Арабската лига също призова за спиране на насилието в Либия.

Според анализатори Муамар Кадафи няма да спре пред кървавата баня и жестоко ще се разправи с демонстрантите. Те отбелязват, че репресиите ще са жестоки, но положението му не е безизходно и режимът може да купи социалния мир.

В потушаването на протестите в Бенгази участват двамата му сина Хамис и Саади, които ръководят елитни армейски подразделения.

Либийският опозиционен писател Ашур Шамис изтъква, че за Кадафи стои въпросът да убива или да бъде убит. Той предпочита да убива.

Според бившия британски посланик в Триполи Ричард Далтън Кадафи едва ли ще отиде на отстъпки, за да оцелее. Позицията на режима е или всичко, или нищо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5004 |21.02.2011 Подхващат швейцарските сметки на Мубарак . 9| 5188 |21.02.2011 Протести срещу посещението на Мирко Цветкович у нас . 1| 5118 |21.02.2011 Правителствената сграда в Триполи гори . 1| 5424 |21.02.2011 ЕС помага на Италия да се справи с имигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads