Реклама / Ads
1| 4793 |22.03.2011 СВЯТ

Двуместен самолет се разби в Бенгази

.
снимка: Булфото
Двуместният самолет F-15E Strike Eagle се е разбил в поле в близост до Бенгази, съобщи кореспондент на „Дейли Телегаф“. От американските ВВС съобщиха, че машината е имала технически проблем, като летците са катапултирали благополучно и са били спасени. Не е известно повредата да е настъпила в резултат на действията на либийската ПВО.
 

Междувременно, силите на международната коалиция продължават да нанасят въздушни удари по военни обекти на либийския лидер Муамар Кадафи. Според данните при бойни действия през изминалата нощ са бомбардирани радиолокационни станции на две бази на военновъздушните сили в Източна Либия, съобщава РИА Новости.

Либийските медии съобщават за авиоудари на коалиционните сили по военноморска база и рибарско селище край Триполи. По-рано бе съобщено, че коалиционните военновъздушни сили са нанесли няколко удара по либийската столица Триполи, разрушили са нова сграда в близост до „крепостта“ на Кадафи – добре укрепената му резиденция край града. На авионападения са подложени и градовете Себха, Аждабия и родния град на полковника Сирт. Либийските власти съобщават за огромен брой жертви и пострадали.

Над 50% от либийската система за противовъздушна отбрана е извадена от строя, според информация на източник от Пентагона, съобщи радио „Ехото на Москва“. По този начин участниците в международната операция могат да разширят забранената за полети зона над Либийската джамахирия.

В същото време войските, лоялни на Муамар Кадафи, продължават наземната си операция срещу „въстаниците“. По думите на жителите на град Зинтан, намиращ се в западната част на страната, населеният пункт е подложен на масиран обстрел от войските на Кадафи, обграден и от повече от 40 танка. Тежковъоръжените войски на либийския лидер са започнали настъпление за овладяване на града. Съобщава, се че бунтовниците са отблъснали противника на няколко километра и за пленили 4 танка, съобщава БиБиСи. Медиите отбелязват, че въпреки това в момента е изключително сложно да се оцени ситуацията.

Представител на либийското правителство заяви, че третият по големина град в страната – Мисрата, който в хода на бунтовете ту минаваше под контрола на бунтовниците, ту на правителствените войски, „окончателно е освободен“ и поддръжниците на Кадафи „го защитават от терористи“. Местните жители казват, че войските на полковник Кадафи са ги оставили без вода, прекъсвайки градския водопровод. В боевете за Мисратa са загинали девет души.

Болничните заведения в Мисрата, са препълнени с ранени. Леглата за пациентите, пострадали от боевете там, са под критичния минимум. БиБиСи цитира думите на лекар от клиника в Мисрата, пожелал анонимност. Нашата болница е препълнена, вече нямаме легла, посочи той. По последна информация жертвите на сраженията там са поне 40 души.
В източната част на страната – недалеч от Бенгази, въстаниците, които продължават да удържат града в свои ръце, са влезли в битка с поддръжниците на властта. Жителите на града са били принудени да избягат, включително и в пещери в планински регион. Те разказаха, че са унищожени няколко къщи, както и минарето на една джамия.

Междувременно либийската опозиция отказва да води преговори с Муамар Кадафи до края на войната, съобщава Интерфакс, като се позовава на публикации в арабската преса. „Водим изтощителна война, в която ни въвлече този диктатор. Затова отказваме да водим преговори с него. Той е обявен за международно издирване като военен престъпник. Ще го съдят за геноцид над собствения му народ“, заяви на пресконференция в Бенгази един от лидерите на опозицията Абед ал Хафез Гога.

В същото време все още има разногласия в самата коалиция, която провежда операцията в Либия, относно съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи. Този въпрос „скара“ британския премиер и британски военни. Според Камерън коалицията може да си постави за цел ликвидирането на Кадафи, докато според британски военни това излиза извън параметрите на резолюцията на Съвета за сигурност.

Същото мнение изрази и шефът на Пентагона Робърт Гейтс. Той заяви, че активните бойни действия в Либия скоро ще бъдат преустановени. Френското министерство на външните работи обяви, че НАТО ще подкрепи военната интервенция на западната коалиция в Либия, когато САЩ ограничат своето участие, предаде агенция Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5579 |22.03.2011 Касапница в Бенгази, стотици невинни убити . 1| 4772 |19.03.2011 Бенгази под обстрел, танкове в града . 0| 4741 |09.03.2011 Самолет на Кадафи засечен в небето над Гърция . 7| 5752 |22.02.2011 Самолети на Кадафи давят Либия в кръв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads