Реклама / Ads
0| 4528 |18.12.2018 СВЯТ

Си Дзинпин: Китай не иска да доминира, но няма и да търпи да му се казва какво да прави

.
Си Дзинпин
Ключова реч на президента Си Дзинпин: Китай не иска да доминира, но няма и да търпи да му се казва какво да прави, каза той в посланието си по случай 40-ата годишнина от началото на мащабните икономически реформи в страната. Държавният глава изброи постиженията на Китай и очерта пътя му, но по всички личи, че политическа промяна не е на дневен ред.
 

По думите на Си Дзинпин Китай няма да се развива за сметка на разходите на други народи, но глобалната сила - каквато е Китай, няма да позволи да ѝ се нарежда какво да прави.

 

С речта на държавния глава беше отбелязана годишнината от реформите и отварянето на Китай, началото на които беше дадено от Дън Сяопин преди 4 десетилетия. Благодарение на тази стратегия Китай се превърна във втората по големина икономика в света.

 

"Активно работим за изграждането на отворена световна икономика и споделено бъдеще за човечеството, както и за реформа на глобалната система за управление. Недвусмислено се противопоставихме на хегемонията и на властовите политики. И допринесохме за световния мир и развитие с китайска мъдрост, подход и сила", уточни държавният глава.

 

Си Дзинпин изброи постиженията на страната и подчерта, че Китай се изявява като защитник на установения международен ред и има водеща роля в борбата с климатичните промени. Си Дзинпин приветства и борбата с корупцията в Китай.

"По пътя напред трябва да се придържаме към ценности като мир, сътрудничество и взаимна изгода, да отстояваме фундаменталните си външнополитически цели, световния мир и общото развитие, и да подпомогнем създаването на нова форма на международни отношения, която се основава на взаимно уважение, честност, справедливост и печелившо за всички сътрудничество", допълни той.

Китай обаче продължава да потъпква всякакво несъгласие с наложения вече политически ред и системно нарушава човешките права на гражданите си, твърдят критиците на режима на Си Дзинпин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4115 |16.12.2018 Земетресение със сила 5,7 в Китай, има ранени . 0| 4502 |16.12.2018 Китайски хакери са проникнали в системите на американските ВМС . 2| 4078 |07.12.2018 Германия и Франция искат страните, които отказват да приемат мигранти, да плащат . 1| 4454 |02.12.2018 САЩ и Китай договориха търговско примирие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads