Реклама / Ads
1| 3925 |19.11.2016 СВЯТ

Едуард Сноудън: Правителства прилагат ”политика на страха”, за да следят повече

.
Едуард Сноудън
Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън предупреди, че правителства използват ”политика на страха”, за да прокарат повече закони за следене на гражданите, предаде ДПА.
 

"Тероризмът се превърна в нещо като законодателна магическа пръчица", каза той по интернет връзка в Осло от Русия, където живее в изгнание.

 

Сноудън даде примери с неотдавнашните събития в Турция, където бяха извършени масови арести, и с приемането на ограничаващи човешките права закони за следене в страни от Великобритания до Китай, Русия и САЩ.

 

"Не се страхувайте, имайте готовност", каза той на публиката в Осло, като отбеляза, че предстои тежка работа. Най-ефикасният отговор на широкообхватни репресивни мерки е да се приемат непоклатими конституционни права, които "не зависят от страстите на настоящия политически елит", изтъкна той, цитиран от БТА.

 

Президентското управление на Барак Обама в САЩ показа, че "на избраните длъжностни лица може и трябва да се има възможно най-малко доверие, защото предизборните обещания не са надеждни", каза Сноудън.

 

Той е издирван от правителството на САЩ по обвинения в шпионаж за разкриването на програмите за събиране на информация от телефони и интернет на американската Агенция за национална сигурност. През март Сноудън получи наградата "Осиецки" на норвежкия ПЕН център за изключителни усилия в защита на свободата на словото.

 

Миналия месец норвежкият ПЕН център отложи за юни планираната за вчера церемония по награждаването му в обстановка на юридически усилия да се издействат гаранции, че той няма да бъде екстрадиран в САЩ, ако посети Норвегия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5929 |24.01.2014 Сноудън: Животът ми е в опасност . 1| 5224 |19.01.2014 Обама: Разузнаването ни ще продължи да шпионира правителства . 2| 6353 |13.07.2013 ООН се застъпи за Едуард Сноудън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads