Реклама / Ads
0| 4810 |04.02.2011 СВЯТ

Египтяни: Да забием последния пирон в ковчега

.
Хосни Мубарак
Хиляди се събраха за пореден ден на централния площад "Тахрир" в Кайро, за да протестират срещу 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак. Протестът в петък се провежда под надслов "Ден на напускане".
 

Присъствието на армията е по-забележимо в сравнение с предишните десет дни на протести и засега няма ескалация на напрежение, след като в предишните два дни се стигна до сблъсъци между противници и поддръжници на Мубарак, при които загинаха най-малко осем души, а стотици бяха ранени.

Президентът вече обяви, че няма да се кандидатира на изборите през септември. 

В първото си интервю след започването на протестите за телевизия Ей Би Си заяви, че вече му е "омръзнало" да е президент, но няма да напусне поста веднага, както настоява опозицията, за да не остави страната в хаос.

Той заяви още, че твърдолинейното ислямистко движение "Мюсюлманско братство" ще запълни вакуума във властта, който ще остане в негово отсъствие.

В отговор на въпрос, свързан с призива на САЩ за предаване на властта във възможно най-кратък срок, Мубарак заяви, че е казал на Обама: "Вие не разбирате египетската култура, не разбирате какво ще се случи, ако се оттегля".

Днес за пръв път говори и върховният лидер на "Мюсюлманско братство" Мохамед Бадие. Той заяви, че в готов за диалог с египетския вицепрезидент Омар Сулейман, но след като Мубарак се оттегли, съобщава Франс прес.

Протестиращите са допълнително разгневени, след като в предишните дни бяха атакувани от поддръжници на Мубарак. Противниците на президента подозират, че това са били преоблечени полицаи.

Протестиращите обявиха, че искат "да забият последния пирон в ковчега на режима". В петък присъствието на военни е засилено, като на площада са и военният министър ген. Мохамед Тантави и други армейски лидери.

Същевременно секретарят на управляващата Националнодемократическа партия Ибрахим Камел обвини Запада, че предава Египет и заяви, че президентът Хосни Мубарака няма да напусне поста, а скоро милиони египтяни – "тихото мнозинство" ще излезе да протестира.

Египетският вицепрезидент Омар Сулейман призова от своя страна протестиращите да приемат обещанието на Мубарак и да не настояват за провеждането на избори веднага. Според дипломати американският вицепрезидент Джо Байдън е разговарял в четвъртък с Омар Сулейман. Според "Ню Йорк таймс" е бил обсъждан план Мубарак веднага да се оттегли и да предаде властта на подкрепено от армията правителство начело със Сулейман.

Белият дом не е отрекъл информацията. Според ББС има и други информации, според които американският план вече е отхвърлен и администрацията на Обама е останала изненадана от отношението на армията и Сулейман.

Ройтерс отбелязват, че много от протестиращите виждат в лицето на Сулейман алтернатива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6538 |04.02.2011 Откриха лечение за ХИВ? . 0| 10353 |04.02.2011 Камикадзето от „Домодедово” – руски студент . 7| 4917 |03.02.2011 Дисидент ще води документите на Щази . 1| 5178 |03.02.2011 Армията се намеси в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads