Реклама / Ads
2| 5999 |23.04.2011 СВЯТ

Ексхумират Салвадор Алиенде пак; питат как е умрял

.
Салвадор Алиенде
Как е загинал Салвадор Алиенде? Този въпрос отново излиза на дневен ред, след като чилийският съдия Марио Кароса разреши ексхумация на останките на бившия президент. Това стана по искане на дъщеря му, сенаторката Исабел Алиенде.
 

Останките вероятно ще бъдат извадени през май, пише 24 часа. Всъщност те ще се ексхумират за втори път. Алиенде бе препогребан през 1990 г. от град Виня дел Мар в столицата Сантяго.

Предстоящата аутопсия, която трябва да последва ексхумацията, пък ще бъде трета. Първата е непосредствено след гибелта на президента през 1973 г., а втората - при препогребването.

Причините за ексхумацията са две. Първо, тя ще бъде част от разследването на смъртта на 726 души, загинали непосредствено след преврата на ген. Аугусто Пиночет. Второ, семейството на Алиенде едва сега окончателно е повярвало във версията за самоубийството на президента и иска тя да бъде потвърдена официално. За изследването ще бъдат привлечени експерти от чужбина.

Версиите за смъртта на Алиенде са няколко. След гибелта си той е набързо погребан от военните в Чили, които правят аутопсия и съобщават на семейството му, че се е самоубил. Те обаче им доставят запоен ковчег, който така и не им разрешават да отворят. Според съдия Кароса по този начин е било извършено нещо, чиято достоверност предизвиква съмнение.

Най-живописното свидетелство за смъртта на Алиенде е на кубинския лидер Фидел Кастро на митинг в Хавана на 14 септември 1973 г., три дни след преврата. Той разказва как президентът се е сражавал срещу военните, обсаден в двореца “Ла Монеда”, бил е тежко ранен с един куршум и убит с друг изстрел от упор. След това войниците по стара традиция изстрелвали по един патрон в мъртвото тяло. Тази версия всъщност бе най-разпространената до края на режима на Пиночет.

Малко след демократизацията д-р Контадор - един от личните лекари на Алиенде, обяви, че Алиенде се е самоубил с автомата “Калашников”, подарък от Фидел Кастро. Президентът на Чили помолил охраната да излезе и си теглил куршума в брадичката.

Според трета версия Алиенде изстрелял един куршум по себе си, но само се наранил, и помолил един от телохранителите му да го довърши.

Най-абсурдната хипотеза, разпространявана от чилийските военни, бе, че Алиенде е бил застрелян от кубински командоси, които уж били защитавали “Ла Монеда” заедно с президентската охрана, защото предложил обсадените да се предадат.

Според едни истината трудно ще бъде установена, защото от Алиенде едва ли е останало нещо след 38 години. Други обаче са уверени, че истината ще излезе наяве.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5818 |23.04.2011 Протестите в Сирия се засилват; жертвите се увеличават . 3| 5006 |23.04.2011 Франция срещу Италия за имигрантите . 3| 5285 |23.04.2011 „Хищници” преследват Кадафи . 3| 9232 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads