Реклама / Ads
1| 3896 |27.02.2019 СВЯТ

ЕНП мисли да изгони партията на Орбан от редиците си

.
Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред нови призиви за изгонването на партията му „Фидес” от редиците на Европейската народна партия на среща на паневропейския блок следващия месец, съобщи в. „Гардиън”.
 

Орбан и „Фидес" ще бъдат част от дневния ред в дискусиите на ЕНП на 20 март, когато трябва да бъде одобрен манифестът на партията за евроизборите през май. Два източника от партията заявили пред „Гардиън", че „Фидес" присъства сред темите, въпреки че официална дисциплинарна процедура не е задействана.

 

Причината за това е агресивната анти-ЕС кампания с билбордове на правителството в Будапеща, която е насочена срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също е част от ЕНП. В писмо до домакинствата в Унгария Орбан посочва, че ЕС „не е научил нищо от ужасяващите терористични атаки от изминалите години" и „иска да докара още мигранти в Европа".

 

Дясноцентристките скандинавски и балтийски партии обмислят дисциплинарни действия срещу „Фидес" на фона на сходни опасения на колегите си от Люксембург и Холандия.

 

През последните дни и германските политически лидери заеха по-критична позиция към Орбан заради кампанията му, която бе заклеймена от Брюксел като „конспиративна теория".

 

Не е ясно обаче, дали лидерът на групата на ЕНП в Европарламента и водещ кандидат за следващ председател на ЕК Манфред Вебер ще подкрепи призивите за изгонване на „Фидес". „В миналото Вебер много се е тревожил от подобно разцепване, което ще задълбочи разделението на Европа между Изтока и Запада", заяви източник, близък до баварския евродепутат.

 

Миналия месец унгарският правителствен говорител Золтан Ковач отхвърли предположенията, че „Фидес" ще бъде принудена да напусне ЕНП. „Ние принадлежим там, ние сме членове и нашата предизборна кампания ще бъде в съответствие с линията на ЕНП", подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5526 |18.02.2019 Венецуела е изгонила евродепутати, отишли да се срещнат с Гуайдо . 3| 3702 |05.12.2018 Словакия изгони руски дипломат . 0| 4046 |16.10.2018 Властите във Франция са обискирали офиси на партията на Меланшон заради корупция . 0| 4601 |16.08.2018 Нападнаха с бомби офис на партията на Салвини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads