Реклама / Ads
0| 6373 |13.06.2013 СВЯТ

Ердоган даде 24 часа да бъдат прекратени протестите

.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Протестите в подкрепа на каузата за парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул продължиха през целия ден вчера и в столицата Анкара, предаде телевизионният канал NTV.
 

В късните вечерни часове група от около 40 полицаи от специалните подвижни сили се придвижи от булевард "Ататюрк" към булевард "Кенеди" и атакува с газови бомби изградените от протестиращите барикади. Една част от протестиращите се оттегли към булевардите "Тунус" и "Бестекяр", а друга - към улица "Туналъ Хилми".

От там допълват, че президентът на Турция Абдуллах Гюл е отправил призив за успокояване на обстановката. В най-новите си изявления по въпроса Гюл визира участващите в протестите младежи и обобщава: „Необходимо е и тях да ги разберем; има разлика в манталитета на генерациите". Турският президент призовава също така случващото се в парка „Гези" и на други протести в страната да не предизвикват депресия и отчаяние сред народа.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пък даде срок от 24 часа на министъра на вътрешните работи да бъдат прекратени протестите в парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул, съобщава електронното издание на вестник „Милиет".

Ердоган се срещна вчера след обяд с делегация на Конфедерацията на турските търговци и занаятчии (TESK) и председателства извънредно съвещание на Централния изпълнителен комитет (ЦИК) на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

На срещата с делегацията на TESK Ердоган е наблюдавал на телевизионен запис кадри от протестите в Анкара, Хатай и Измир във връзка с плановете за застрояване на парка „Гези" в Истанбул и е коментирал пред тях: „Не използвахме юмрук срещу юмрука. От сега нататък силите за сигурност ще се държат по различен начин. Нямаме нужда някой да ни дава акъл от чужбина. Нека търговците и занаятчиите да бъдат бдителни. Лобито на лихварите действа. Дадох указания на министъра на вътрешните работи. В рамките на 24 часа да приключи с тези протести".

На заседанието на ЦИК на ПСР Ердоган подчертава: „Макар и не точно под тази форма, още преди 3 месеца предвиждахме различни провокации. Разполагахме с някои разузнавателни данни в това отношение".

Междувременно валията на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу призова снощи в специално телевизионно изявление протестиращите незабавно да напуснат парка „Гези".

"Ясно заявявам, че намиращите се в парка „Гези" представляват за нас голям риск. Поради тази причина това, което те трябва да направят, е веднага да напуснат тази зона, да се оттеглят от там. От сега нататък вече всеки ще носи отговорност за своите действия и може да има сериозни проблеми с властите."

Валията съобщи, че досега около една четвърт от протестиращите са напуснали парка доброволно и по този начин са предпочели да се отдалечат от зоната за сблъсъци с полицията. По този повод Мутлу обобщава: „Все още има изчакващи и колебаещи се. Очакваме и те по собствено желание да напуснат парка".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7042 |03.06.2013 Ердоган: Туитър е най-голямата напаст . 19| 7180 |28.11.2012 Ердоган заплаши със съд "Великолепният век" . 8| 5551 |20.11.2012 Израел отлага с 24 часа нахлуването в Газа . 3| 5468 |12.11.2012 Ердоган поиска смъртта на Брайвик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads