Реклама / Ads
6| 5676 |12.01.2016 СВЯТ

Ердоган: Кървавата баня в Истанбул е дело на сириец

.
Реджеп Ердоган
"Осъждам тази самоубийствена атака, извършена от сириец", заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от телевизия ТРТ. 10 души са загинали, а 15 са ранени, съобщиха от администрацията на валията на провинция Истанбул, цитирани от в. "Хюриет". На снимки в социалните мрежи се виждат тела на загинали и разкъсани части от тях. Някои от починалите са германци, съобщава телевизия TRT.
 
Властите смятат, че нападението е дело на "Ислямска държава", тъй като е било насочено срещу цивилни, писа в. "Хюриет". Анкара води сражения както с джихадистите, така и с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (Partiya Karkerên Kurdistanê‎ - PKK). PKK обаче избягва нападенията срещу цивилни граждани и атакува предимно полицаи и войници.

Шестима германци, един норвежец и перуанец са сред ранените в екпсплозията, предаде агенция "Доган". Външното министерство в Сеул потвърди пред в. "Хюриет", че южнокореец също е леко пострадал.

Представител на туристическа компания, отказал да бъде идентифициран, потвърди за "Ройтерс", че туристическа група от Германия е била в района по време на експлозията. CNN Тurk предаде и за трима ранени турци, един от които е в операционната.

Няма пострадали български граждани в експлозията, която стана тази сутрин в Истанбул, съобщи генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, цитиран от БТА.

От генералното консулство са направили запитване до органите по сигурността, откъдето са получили информацията, че няма пострадали български граждани.

Съветът за радио и телевизия обяви временна забрана за отразяване на инцидента по настояване на премиера, съобщи в. "Заман". Премиерът Ахмет Давутоглу свиква извънредна среща на кабинета, съобщи TRT.

Нападението вероятно е терористична самоубийствена атака, твърдят източници на телевизия ТRТ, която предава за трима загинали.

Посланиците на Великобритания и САЩ в Турция – Ричард Мур и Джон Бас, изразиха съболезнования в Twitter.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4724 |08.10.2015 Ердоган: Турция има алтернатива за доставките на газ . 4| 4979 |16.01.2015 Ердоган: "Шарли ебдо" подбужда към омраза и расизъм . 17| 6039 |08.01.2015 Ердоган: Нетолерантността на европейците носи вина за атентата в Париж . 7| 5270 |17.12.2014 Ердоган: Турция никога няма да бъде „портиер" на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads