Реклама / Ads
0| 4034 |23.08.2017 СВЯТ

Ердоган поиска от Матис САЩ да не помагат на кюрдите

.
Реджеп Ердоган
След Ирак и Йордания, ръководителят на Пентагона Джеймс Матис пристигна днес в Анкара, където разговаря със своя турски колега Нуретин Джаникли и с президента Реджеп Ердоган.
 

Министърът по отбраната на Съединените щати пристигна в турската столица от Ирак и Йордания. Джеймс Матис беше посрещнат на анкарското летище "Есенбога" от министъра на отбраната на Турция Нуретин Джаникли. След това двамата участваха в официална военна церемония и проведоха среща. Разговорите между тях продължиха около два часа и половина.

 

Американският военен министър по-късно беше приет и от президента Реджеп Тайип Ердоган в новата му резиденция в Бештепе. В началото на седмицата и турският държавен глава беше в Аман за разговори по регионалните въпроси, а на официално посещение в Ирак днес е турският дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу.

 

Срещата между Матис и Ердоган продължи повече от час. По данни на турски представител, присъствал на разговорите, цитиран от местните медии, Анкара отново е изразила безпокойството си от американските доставки на оръжие за сирийските кюрди, които тя счита за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), и е поискала прекратяване на подкрепата. САЩ снабдяват с оръжие кюрдските отряди, които се сражават с организацията "Ислямска държава". От американска страна е било дадено съгласие за обща борба с ПКК в планините Синджар и Кандил.

 

И Анкара, и Вашингтон подкрепят запазването на териториалната цялост на Сирия и Ирак. Ердоган и Матис са определили като грешна стъпка решението за провеждане на референдум за независимост в Иракски Кюрдистан.

 

Анализатори оценяват, че между страните съществуват и различия. Главна регионална задача за Анкара е да не допусне създаване на кюрдски квазидържавни образувания в Северна Сирия. По въпроса Турция може да си партнира с Иран, а Вашингтон се стреми да ограничи влиянието на Техеран в Близкия изток.

 

Турция се безпокои и от последиците от евентуална атака срещу Идлиб – последната останала крепост на сирийската опозиция в северната част на страната, докато САЩ не изключват вариант водената от тях коалиция да щурмува града. Ситуацията в Северна Сирия е чувствителен въпрос за Турция, като наскоро един от граничните пунктове беше затворен, тъй като сирийски пропускателен пункт попадна под контрола на екстремистка групировка.

 

На срещата си Ердоган и Матис са засегнали и темата за сътрудничество в областта на военната индустрия, цитира БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4574 |18.08.2017 Ердоган призова сънародниците си в Германия: Не гласувайте за Меркел и Шулц! . 3| 4989 |07.08.2017 Макрон поиска държавата да даде офис и заплати за персонал, обслужващ първата дама . 0| 5564 |02.08.2017 Полският военен министър поиска репарации от Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads