Реклама / Ads
0| 4298 |09.12.2017 СВЯТ

Ердоган разговаря за Ерусалим с трима президенти

.
Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди днес с казахстанския, азербайджанския и ливанския си колега въпроса за Ерусалим, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.
 

Ердоган е разговарял по телефона тази сутрин с президентите на Казахстан Нурсултан Назарбаев, на Азейбарджан Илхам Алиев и на Ливан Мишел Аун, съобщиха източници от президентството на Турция.

 

Тема на обсъждане са били най-новите развития около свещения за три религии град Ерусалим, признат от САЩ за столица на Израел.

 

Ердоган е предупредил, че инициативата на САЩ ще окаже негативни последици върху мирния процес в Близкия изток. Той е изтъкнал също необходимостта от запазване на статута на града, който е свещено и за мюсюлманите място.

Президентът на Турция отново е заявил позицията си, че пътят към мира и стабилността минава през установяването на независима и суверенна палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим.

 

В разговорите е била откроена важността на срещата на Организацията за ислямско сътрудничество, свикана на 13 декември в Истанбул, като възможност да се демонстрира обща позиция на мюсюлманския свят.

 

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е подарък за екстремистите, заяви пък външният министър на Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш, цитиран от Ройтерс. "Това е подарък за радикализма. Радикалните и екстремистите ще използват това, за да усилват езика на омразата", каза Гаргаш в реч на конференция по сигурността в Бахрейн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7028 |08.12.2017 Кръв и ранени в ”Деня на гнева” в Йерусалим . 0| 5515 |07.12.2017 Главатарят на ”Хамас” зове за нова интифада заради Тръмп и Йерусалим . 0| 4890 |21.11.2017 Кабинетът на Ердоган: Турция не планира да прекрати отношенията си с НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads