Реклама / Ads
2| 4770 |07.03.2011 СВЯТ

Ердоган спретна "близкоизточен Шенген"

.
Реджеп Тайип Ердоган
Турция, Иран, Сирия и Ирак са се договорили да издават визи, валидни и за четирите държави. Целта им е да намалят туристическите разходи и да насърчат туризма в тези страни.
 

Това съобщиха турски медии, позовавайки се на високопоставен представител от иранското президентство, предаде БТА. 

„По предложение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган туристите ще могат да посещават четирите държави с една обща виза“, каза Али Агамохамади пред иранската агенция ИСНА. Новият вид виза ще се нарича „Шамген“ от името Шам, което е класическото арабско име на Сирия, поясни Агамохамади. Той добави, че това наименование е било предложено от Ердоган.

Още в края на ноември м. г. турският премиер предложи на арабските страни да създадат „близкоизточен Шенген“ – зона на свободно движение на хора и стоки през границите. „ЕС има своя Шенген. Защо да не можем да създадем нещо подобно”, заяви Ердоган в речта си по време на откриването на общоарабски банков форум в Бейрут.

Турският премиер каза още, че разбира защо Европа се държи така безсмислено, защо е този страх и резервираност. “Вече премахнахме визовия режим за Сирия, Ливан, Либия и Йордания и нищо не сме изгубили от това“, посочи той, като допълни, че от това не са последвали никакви проблеми. “Напротив с премахването на визите видяхме колко са безсмислени. Ние премахнахме не само визовите изисквания, а и отговорихме на копнежите на нашите народи. Сега те се прегръщат свободно“, изтъкна той.

„Можем лесно да превърнем нашето добросъседство в братски отношения, за да създадем заедно едно по-добро бъдеще“, заяви Ердоган. Той посочи още, че Турция се стреми към „спокойствие, разцвет и стабилност в региона“.

Ердоган подчерта, че „арабите и турците, макар и да говорят на различни езици, имат обща история и култура и сходни ценности”. “Заедно сме правили история. Бъдете сигурни, че заедно ще оформим и бъдещето. Всички принадлежим към цивилизация, който отдава особено значение на добросъседството“, каза още турският министър-председател.

В рамките на посещението си в Бейрут Ердоган подписа с тогавашния ливански премиер Саад Харири политическа декларация за учредяване на Висш стратегически съвет и зона за свободна търговия. По-рано подобни споразумения бяха сключени между Турция и Сирия, Ирак и Йордания. По този начин, според думите на Ердоган, Турция и четирите арабски страни ще могат да се възползват от изгодите на свободното икономическо пространство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6160 |18.01.2011 Ердоган: Мoщта на Турция стряска ЕС . 9| 5684 |29.03.2010 Меркел отряза Ердоган за турски школа в Германия, против Турция в ЕС . 0| 5340 |23.02.2010 Замериха Ердоган с обувка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads