Реклама / Ads
3| 4736 |08.10.2015 СВЯТ

Ердоган: Турция има алтернатива за доставките на газ

.
Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Русия, че Анкара има алтернативи на Москва за строежа на първата атомна електроцентрала и вноса на газ в страната. Това се случи на фона на увеличаващото се напрежение между държавите заради конфликта в Сирия, предаде БГНЕС.
 

Русия строи първата АЕЦ на Турция в град Акую, край Средиземно море – проект на стойност 20 млрд. долара, който трябва да подобри енергийната независимост на Анкара. Турция също така е един от основните вносители на руски газ и двете държави обединиха сили по нов проект за строеж на тръбопровод под Черно море - „Турски поток“.

 

Въпреки това Ердоган, който в момента пътува към Япония, предупреди Москва, че такова сътрудничество е поставено на риск заради руските нарушаването на турското въздушно пространство от руски военни самолети.

Втори руски самолет навлязъл в турското небеМосква се оправдава - станало само за няколко секунди

 

„Загубата на Турция ще донесе значителни загуби за Русия“, каза той като допълни, че „други биха могли да построят АЕЦ „Акую“, ако руснаците не го направят“.

 

Той допълни също, че Москва вече е инвестирала 3 млрд. долара в проекта и „в този случай Русия е тази, която трябва да действа с повече благоразумие“. Според Ердоган не е изключено Турция да се насочи и към други източници за доставките си на природен газ.

 

„Ние сме клиент номер едно на Русия за природен газ. Ако е необходимо, Турция може да взема природен газ от много други места“, заяви турският държавен глава. „Натъжени сме, че Русия действа по начин, който може да предизвика загубата“, допълни той.

Ердоган предупреди Русия да не разваля приятелството си с ТурцияСпоред него Москва и Техеран искат да запазят статуковото в Сирия

 

По-рано тази седмица Ердоган отново предупреди руския си колега Владимир Путин, че рискува да загуби Турция като приятел, ако Москва продължи да се държи по същия начин в Сирия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4454 |08.10.2015 Меркел отново се обяви против членството на Турция в ЕС . 9| 4578 |05.10.2015 НАТО се събира заради руския изтребител, навлязъл в Турция . 1| 4829 |11.09.2015 Над 700 бежанци се опитали да преминат границата ни през Турция . 0| 4994 |02.09.2015 Заподозрян за бомбената атака в Тайланд e в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads