Реклама / Ads
5| 4992 |08.08.2010 СВЯТ

Евакуират наши дипломати от Москва

.
Към настоящия момент започна процес на евакуация на онези съпруги и деца на дипломати от посолството ни в Москва, както и на възрастни хора, които са пожелали това, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. След пожарите руската столица заприлича на град Припят след аварията в Чернобил.
 

Част от евакуираните българи тях ще пристигнат още тази вечер в София с редовен полет на националния ни превозвач Bulgaria Air, който изрази готовност да окаже необходимото съдействие.

Руската столица продължава да е заложник на задушливия смог, предизвикан от продължаващите горски и торфени пожари. На едно от московските летища са се струпали над 2000 души, които не могат да излетят заради намалената видимост и настъпилия хаос в полетите, предаде кореспондент на БНР.Въпреки усилията за хилядите огнеборци, през последното денонощие в Русия са възникнали нови близо 200 огнища. Същевременно са били потушени някои големи пожари и така е намаляла общата площ на обхванатите от пламъци територии.

Ядреният център в Саров вече е в безопасност, след като военните успяха да се справят с пламъците около града. От снощи огнеборците в Подмосковието, където е и българският отряд пожарникари, работят денонощно и за първи път през последните дни са били потушени повече огнища, отколкото са възникнали. Москва, която трети ден е в плен на гъстия задушлив смог, постепенно се превръща в град-призрак. По улиците е безлюдно, в центъра могат да се видят само малък брой туристи, които с маски на лицето се снимат на фона на потъналите в дим забележителности. Московските летища, с изключение на Шереметиево, работят при изключително лоша видимост и там постоянно се отлагат или задържат полети. Кметът Юрий Лужков, който си навлече гнева на московчани, че докато те се задушават, той си почива в австрийските Алпи, все пак е решил да прекъсне отпуската си и днес се завръща в града.

Според спътникови снимки броят на случаите на пожари на територията на Русия от 362 в петък, е нараснал до 564. Според данните от инфрачервеното сканиране на земната повърхност на територията на Русия към момента действат 564 пожара.

Жертвите досега от горските пожари в европейската част на Русия достигнаха 52 души, а 4000 души са без дом. Заради дима от пожарите въздухът в близо 11-милионна Москва е замърсен 6 пъти над допустимата норма. Горещата вълна в Русия е най-тежка от 130 години насам, откакто се води статистиката за температурите. Димната завеса проникна дори в метрото. Смогът няма да се вдигне до сряда, според метеоролозите. Причина за екологичната ситуация са горящите в Подмосковието торфени площи и горски насаждения. Редица посолства са затворени, а властите съветват да се ограничи пътуването до Москва. От летище София съобщиха за "Хоризонт", че няма отменени полети от и за Москва, поради усложнената обстановка в Русия. Самолетите от София кацат на "Шереметиево".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5406 |26.07.2010 След лют дебат ЕС се сдоби с дипломатическа служба . 1| 5429 |29.06.2010 Свлачище спря влака София-Москва . 0| 5625 |19.06.2010 Москва и Париж се разбраха за "Южен поток" . 4| 5212 |02.06.2010 Турските дипломати се изтеглят от Израел?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads