Реклама / Ads
59| 7565 |01.01.2015 СВЯТ

Евразийският икономически съюз е факт

.
От 1 януари три държави от бившия СССР - Русия, Беларус и Казахстан - преминаха на ново ниво на интеграция с появата на Евразийския икономически съюз (ЕАЭС). Тази организация е наследник на Митническия съюз, основан през 2010г.
 
Трите страни с общ БВП от 4.5 трилиона долара ще работят на единен пазар по принципите на Световната търговска организация.

Съгласно договора за ЕАЭС на територията на съюза има свобода за придвижване на стоги, услуги, капитали и работна сила, както и на провеждане на координирана и единна политика в отделни икономически сектори.

В срок от 10 години трябва да приключи хармонизирането на националните законодателства към правилата на новия съюз.

От 2016г. трябва да се появи единен фармацевтичен пазар, не по-късно от 2019г. трябва да има общ пазар на енергия, от 2025г. в съюза ще функционира с един пазар на петрол, газ и петролни продукти. След 10 години в казахстанския град Алма Ата трябва да заработи и регулаторът на финансовия пазар на ЕАЭС.

На страните членки е забранено да налагат една спрямо друга защитни търговски мерки като антидъмпингови действия или компенсиране на производители. Изключение се прави само в случаите, свързани с отбраната, сигурността, защитата на здравето и живота на хората и защита на природата, но с това правило не бива да се злоупотребява като скрита форма на дискриминация.

От днес гражданите на Русия, Беларус и Казахстан не се нуждаят от разрешение за работа в която и да е от другите дъргави от ЕАЭС. След като работят по договор поне 6 месеца, те ще плащат данък върху доходите си според местните правила, а не като чужденци. Започва процес на взаимно признаване на дипломи с изключение на тези за юристи, медицински персонал, фармацевти и педагози.

Едно от първите облекчения е, че строителните компании веднага могат да работят в друга страна от съюза (засега това действа само между Русия и Беларус) без да регистрират там ново юридическо лице.

Евразийският икономически съюз е отворен за членство и на други държави. От 2 януари в него влиза Армения, но временно страната ще е с ограничени правомощия в управителните органи на ЕАЭС. След преходен период от 1 май се очаква пета страна - Киргизстан, да стане член на съюза, като за подпомане на интеграцията й се създава киргизко-руски фонд от 1 млрд. долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4542 |20.12.2014 Обама наложи пълна забрана на икономическите отношения с Крим . 25| 7444 |04.08.2014 Румъния се отказва от икономически връзки с Русия . 5| 6457 |29.05.2014 Путин създава нов икономически съюз . 21| 8104 |27.12.2013 Евразийският съюз стартира 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads