Реклама / Ads
5| 5875 |26.11.2011 СВЯТ

Европа каза “да” на торентите

.
Ограничаването на достъпа до торент сайтовете с безплатна музика и филми от страна на интернет доставчиците е нарушение на човешките права. С такова решение излезе Европейският съд.
 

 

Това на практика означава, че потребителите могат да продължават да свалят съдържание, сред което попадат и произведения без платени авторски права.

Според разследващи у нас това решение на съда не би променило работата им, защото всеки, който разпространи филм без платени авторски права в торентите, ще бъде арестуван.

Преди дни хитовата лета love.net се появи безплатно в интернет. Въпреки че за да се гледа легално, за него трябва да се плати 2,40 лева, пиратът чрез специална програма успял да го свали и да го разпространи, като разследващите вече са влезли в следите му. В сряда пък антимафиоти задържаха „крадеца”, който разпространи незаконно филмите „Лов на дребни хищници” и „Конан Варварина”.

„Искаме да стане ясно, че възмездие за този тип кражби има. Въпрос на избор е да крадеш или да платиш минимална сума, с която да подкрепиш българското кино”, каза пред „Монитор” продуцентът на love.net Матей Константинов.

В момента някои от торент тракерите у нас разрешават на правоносителите да влизат и да трият сами съдържание, което е без платени авторски права.
Версията на собствениците на подобни сайтове е, че често липса описание за файловете, които могат да се свалят от торентите.

„Може да е описан като нещо, за което са платени правата, а във файла да има съвсем друго съдържание”, обясни един от тях. Разследващите обаче са на мнение, че тракерите са отговорни, защото разпространяват пиратско съдържание.

Проверка установи, че фирмата, която стои зад най-големия торент сайт у нас, е със запорирани банкови сметки от топлофикацията заради неплатени задължения за парно. Справка във фирмения регистър Дакси сочи, че това е станало заради задължения от близо 7000 лева.

„Става дума за апартамент, в който бях под наем. Имаше съдебни спорове и всичко е изчистено. От вас научавам, че фирмата е със запорирани сметки”, коментира от своя страна собственикът. Разследващи са на мнение, че зад някои от торент тракерите у нас стоят подставени лица, които са свързани с хора от бившата групировка СИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5432 |13.11.2011 Барозу: Европа, обединявай се! . 20| 4939 |10.11.2011 Оли Рен: Европа е в застой и пред нова рецесия . 4| 5929 |05.11.2011 Меркел: Ще ни трябва 10-тие, за да възродим Европа . 2| 5811 |07.10.2011 Обама: Кризата в Европа е заплаха за САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads