Реклама / Ads
0| 5800 |01.05.2012 СВЯТ

Европа протестира в Деня на труда

.
Тази година Денят на труда - 1 май, ще бъде отбелязан в редица европейски страни с мащабни демонстрации, съобщи Би Би Си. Повечето от тях са фокусирани върху непопулярните рестриктивни икономически мерки, предприети от правителствата и растящото с тях социално недоволство.
 

  

Национални протести се очакват в Гърция, Испания, Португалия, Франция и други страни. Особено очакван е и митингът във френската столица Париж, организиран от Националния фронт на Марин Льо Пен, която ще обяви пред избирателите си за кого трябва да гласуват на предстоящите на 6 май избори във Франция.

 

Южната ни съседка Гърция ще посрещне Международния ден на труда със стачки и демонстрации. Синдикатът на моряците отстъпи пред туристическия бранш и фериботите ще спрат работа само за 4 часа.

 

Работещите в търговския флот отказаха преговори и започнаха 24-часова стачка. Пристанищните работници протестират срещу орязването на заплатите и промените в пенсионната система. Железничарите отбелязват също 1-ви май със стачка в очакване на приватизация на затъналата в дългове държавна железопътна фирма.

 

Градските автобуси и метрото ще работят само в сутрешните часове, за да извозят участващите в първомайските демонстрации, допълва БНР.

Във всички градове на Гърция полицията въведе засилени мерки за сигурност, за да не се допуснат безредици.

 

Митинг ще има и на централния площад Таксим в турската столица Истанбул. В града ще се съберат представители на синдикати от различни страни. 14 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на мегаполиса на 1 май, съобщи валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу.

 

Стотици българи от цялата страна също се събират на площад Народно събрание за традиционния първомайски митинг на БСП.

 

В САЩ активисти на антикорпоративното движение "Окупирай Уолстрийт" също са планирали протестни акции.

 

Такива ще има и в Русия. Те са организирани от националистите, комунистите и опонентите на Владимир Путин.

 

Успоредно с тях шествие организира и Федерацията на независимите профсъюзи в Русия и управляващата партия "Единна Русия". В демонстрацията на Манежния площад в Москва се включиха Дмитрий Медведев и Владимир Путин. В началото на шествието демонстранти носят плакат с надпис "Профсъюзите са за справедливост".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6342 |13.04.2012 Гладиатори и центуриони протестират в Рим . 2| 7308 |02.04.2012 Катастрофиралият самолет отказал антиобледеняване . 1| 5421 |12.02.2012 Гърците протестират, правителството мисли . 2| 6544 |09.02.2012 Европа в плен на арктически студ и снежни бури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads