Реклама / Ads
6| 4349 |09.12.2014 СВЯТ

Европа разкъсана от сблъсъци

.
Протести, стачки и сблъсъци на демонстранти с органите на реда станаха вчера в редица страни на Европа, предадоха агенциите. Брюксел и провинциите Валония и Фламандски Брабант бяха обхванати от щафетна стачка. Близо половината от полетите на столичното летище бяха отменени. В Брюксел не се движеха градският транспорт и влаковете, а на много шосейни подстъпи към града и в самата столица автомобилното движение бе блокирано от барикади, издигнати от стачниците. Не се движеха също високоскоростните международни влакове от Париж, Лондон и Амстердам.
 
Повечето магазини за хранителни стоки и най-големите предприятия в региона бяха спрели работа, а училищата и домовете за възрастни хора работеха на минимален режим. Отбелязва се, че в останалата част на страната движението бе нормално. Следващия понеделник предстои общонационална стачка.

В редакционни коментари по този повод се отчита, че синдикатите имат няколко големи причини за своите действия. Първо, като организации те бяха донякъде обезсмислени с предварителното решаване на въпроси от областта на социалния диалог с подписването на споразумението за съставянето на настоящото коалиционно правителство. Второ, хората не разбират каква точно е целта, набелязана от властите със затягането на коланите - повишаването на данъците и възрастта за пенсиониране. Трето, те настояват в общите усилия да участва и големият капитал, който засега избягва напълно или почти изцяло плащането на данъци.

Това не е първият подобен протест в Белгия тази есен. Трудещите се в страната са недоволни, че заради намалените бюджетни разходи и вдигането на данъците покупателната способност на икономически активното население е паднала с две трети. Профсъюзите решиха да прибягнат до мащабни протестни акции, за да осъзнае новото правителство, че те нямат намерение да отстъпят. Стачките ще се провеждат, докато властите не зачетат исканията на трудещите се, отбелязва ТАСС.

Откриването на оперния сезон в миланската Скала бе белязано от сблъсъци между протестиращи и полиция пред операта, предаде Франс прес. Местните власти съобщиха, че двама полицаи са ранени при сблъсъците. Около 300 демонстранти, носещи лозунги “Да се бием с властта!” и “Ние оказваме съпротива”, хвърлиха запалителни бомби срещу полицията пред прочутата опера в Милано. Протестът срещу икономическите ограничения в Италия се състоя на 7 декември, деня на покровителя на Милано - свети Амброзий, когато по традиция се открива оперният сезон и в миланската Скала се събират видни политици и представители на бизнеса и културата.

Префектът на Милано, който също бе на откриването на оперния сезон, нарече неприемлив протеста, прераснал в насилие срещу полицията. “Откриването на сезона в Скалата е уникален спектакъл, а ние успяваме да съсипем дори и това”, изрази съжаление управителят на областта Ломбардия Роберто Марони.

Оперният сезон 2014/2015 г. започна в неделя вечер с представление на операта “Фиделио” - единствената от Бетовен, на фона на мрачно настроение в италианските оперни среди, посочва АФП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6031 |25.11.2014 Папа Франциск: Европа изглежда стара и уморена . 6| 6054 |20.11.2014 Меркел: Русия е изключително важна за обезпечаването на сигурността на Европа . 0| 5106 |18.11.2014 В Европа не се спогодиха за бюджета . 0| 6517 |16.10.2014 Европа срещу ебола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads