Реклама / Ads
0| 5738 |04.12.2009 СВЯТ

Фадо-идолът Камане ще изнесе концерт в София

.
Камене пее фадо в зала България
Тази вечер, в зала България от 19:30 ч. концерт ще изнесе фадо изпълнителят Камане. Освен водещ, съвременен фадо изпълнител, Камене е и един от забележителните мъжки вокали на фадо въобще, отличаващ се с мек и топъл глас и с дълбочина на изпълнението.
 

Това може би се дължи на факта, че диша въздух, пропит с фадо още от деня на своето рождение.

Заинтригуван от плочите с фадо на своите родители, малкият Камане започва да пее в ранна  детска възраст и дебютира професионално още в тийнейджърските си години. Младият певец осъзнава важността на сценичната изява и затова името му често се срещата в афишите на големите фадо клубове в Лисабон. Преломен момент в кариерата му бележи запознанството му с един от забележителните поети и композитори на Португалия Жозе Мария Бранко, известен с оригиналния си съвременен подход към традиционната музика. Двамата започват съвместното си сътрудничество и не след дълго Камане подписва договор с ЕМI. Първият му албум “Uma Noite de Fados” от 1994 г. е концертен запис от фадо клуб в Лисабон, првърнал се във визитна картичка за Камане.

Следват “Na Linha da Vida”, “Esta Coisa da Alma”, “Pelo Dia Dentro” – три албума, в които проличава образа на Камане – артист с блестящо присъствие, който умее да привлеча вниманието върху всяка изпята дума и да пресъздава силата на поетичните слова с глас, докосващ дълбините на човешката душа. Не случайно концертите му в Португалия, Испания, Франция, Холандия и Белгия са радват на невероятен успех и са разпродадени седмици напред и затова точно тогава през 2003 г. се появяват на пазара една компилация с най-популярните изпълнения на артиста “The Art of Camané - Prince of Fado” и вторият му двоен лайв албум “Como Sempre… Como Dantes”, в който са представени негови изпълнения в голяма зала пред хилядна публика и в интимна обстановка в традиционен фадо клуб.

Последните му три албума добиват златен статус в Португалия и точно тогава Камане решава да смени посоката и предлага една интересна изненеда “Outras Canções” – изпълнение на популярни бразилски и португалски репертоар с оркестър, последвано през 2007 г. от втора част с песни на Жак Брел, Франк Синатра и Жобим.

Първият си видео запис Камане издава през 2006 “Ao Vivo no S. Luiz”, през 2008 г. излиза албумът “Sempre dе Mim”, добил златен статус и възприет навсякъде по света като най-добрата му творба с 10 традиционни фадо песни и няколко лайв изпълнения от театъра “Колисеу дош рекреош” в Лисабон.

Камане е важна фигура в съвременното мъжко фадо и от пуристите и от модернистите, защото в неговото пеене и подход битуват в хармония традиция и модерност. Той е нетрадиционно иновативен с неповторим стил, затрогващ глас и въздействаща интерпретация и при наличието на тези качества би могъл да чете и телефонния указател на Лисабон и да прикове вниманието ви, обичат да се шегуват неговите почитатели. А вие се успокойте, Камане няма и не иска да пее друго, освен фадо. И то само както той може! С душа и сърце!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4790 |04.12.2009 BBC: Сръбското еврочленство под въпрос . 0| 5050 |04.12.2009 И французите не щат минарета . 4| 5185 |03.12.2009 ООН се притеснява за Швейцария и минаретата . 12| 5022 |03.12.2009 Разследват княз Кирил за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads