Реклама / Ads
5| 5512 |27.06.2011 СВЯТ

Фалит за Гърция - мисия възможна

.
Гърция е изправена пред реалната заплаха да бъде принудена да обяви фалит, ако парламентът отхвърли някои от суровите мерки за икономии и реформи, заложени в новия спасителен план за страната.
 

По думите на гръцкия вицепремиер Теодорос Пангалос Гърция му може да се окаже в невъзможност да изпълни някои от реформите в частта "съкращаването на бюджетните разходи и приватизацията".

"Това са проблемите, които аз виждам. Не зная дали някои от нашите членове на парламента (от управляващата партия ПАСОК на премиера Папандреу) ще гласуват против общия нов средносрочен спасителен план. Но това е възможно", каза Пангалос за испанския вестник El Mundo.

Все пак той уточни, че очаква парламентът на Гърция да одобри непопулярния пакет сурови мерки за икономии в т. ч. за съкращаване на разходите с 28 млрд. евро и програмата за приватизация на държавните активи за 50 млрд. евро тази седмица (гласуването за новия спасителен план се очаква в сряда - 29 юни, и законите, които са свързани с него, в четвъртък - 30 юни).

Депутатите на ПАСОК са 155-има в 300-членният гръцки парламент, като миналата седмица всичките те одобриха новия кабинет на премиер Папандреу, но изглежда 4-има от тях не са убедени, че ще подкрепят новия средносрочен план на сурови и тежки икономии и реформи в парламента на Гърция при гласуването тази седмица, пише гръцката преса.

Алексос Атанасиадис - депутат от ПАСОК, продължава да настоява, че е той е против новите мерки заложени в спасителната програма за Гърция. "За мен няма никаква промяна", каза той пред телевизия Skai TV.

"Искам ясно да заявя, че аз няма да гласувам за вота за новия средносрочен фискален план. Не съм несъгласен с правителството в много точки от план, но аз стриктно държа на мнението си, че не би трябвал ода бъдат продадени някои от държавните компании", каза той.

В края на миналата седмица, друг депутат от управляваща партия ПАСОК - Томас Робопулос каза, че той смята да гласува против новите мерки предложени от гръцкото правителство. Неговият колега - Крисса Арапоглу също намекна, че тя не желае да одобри новия пакет мерки и може и тя да гласува против в гръцкия парламент.

Друг депутат от ПАСОК - Панайотис Курублис също заяви пред Skai TV, че той е емоционално объркан относно това дали да подкрепи правителствената нова програма. "За всеки депутат, това са най-мъчителни и тежки дни в неговия живот", посочи той.

Курублис също така каза, че е изпратил писмо на новия гръцки фин.министър Венизелос с 15 точки по които иска да проличи по-ясен отговор и ще изчака тези отговори, преди да вземе своето окончателно решение.

Ако всичките тези четирима депутати членове на управляващата партия ПАСОК не гласуват позитивно на вота тази седмица за новия средносрочен спасителен план, това означава, че партията на премиера Папандреу може да разчита само на 151 гласа (от 300 членния парламент) при така важния Вот, освен ако някоя от т.н. малки партии в Парламента на Гърция (като т.н. Демократичен Алианс) не подкрепи новия спасителен средносрочен план.

Междувременно изявлението на Пангалос подсили опасенията по финансовите пазари за риска от неуспешен вот в парламента на Гърция за новия спасителен план, което би намалило шансовете за получаване от страна на Атина на новия жизненоважен транш финансова помощ от 12 млрд. евро.

С него страната ще трябва да изплати падежите на гръцките дългови книжа през юли и през август и по този начин да се избегне риск от обявяване на "неплатежоспособност/фалит" още това лято.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5558 |24.06.2011 Спасяват Гърция с нови пари, но и зверски икономии . 7| 5569 |22.06.2011 Папандреу оцеля, Гърция се спаси от фалита . 2| 4867 |20.06.2011 Гърция получава поредния си транш - 12 млрд евро . 1| 4734 |15.06.2011 Нова стачка парализира Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads