Реклама / Ads
6| 5668 |28.12.2009 СВЯТ

Фалшива тревога за терористичен акт в полет за Детройт

.
Фалшива е тревогата за терористична заплаха в полет за Детройт
Самолет на „Нортуест еърлайнс” бе посрещнат от полиция на летището в Детройт, след като екипажът съобщил за пътник с подозрително поведение, съобщи Си Ен Ен.
 
Инцидентът стана два дни след опит да бъде взривен друг самолет, пътуващ за Детройт. Пътникът се задържал в тоалетната на самолета повече от обичайното и се разгневил, когато представители на екипажа се поинтересували за него.

30-годишният мъж бе задържан, след като бил в тоалетната на полет 253 на „Делта/Нортуест еърлайнс” повече от час, казаха официални източници в САЩ. Самолетът се приземил безпроблемно.

Инцидентът предизвика безпокойството на властите, защото стана с полет по същия маршрут Амстердам-Детройт, по който на 25 декември друг нигериец се опита да детонира взривно устройство.

Говорител на авиокомпанията каза, че мъжът във втория самолет се държал агресивно, което накарало екипажа да поиска от летищните власти в Детройт да посрещне полета с полиция. След като се приземил самолетът бил отведен далеч от терминала и заобиколен от автомобили на службите за бързо реагиране и тежковъоръжени полицаи. Той кацнал в 12:34 часа, а пътниците напуснали самолета около час по-късно.

По-късно ФБР разпространи изявление, в което се казва, че задържаният нигерийски гражданин не е представлявал заплаха за сигурността на полета, а просто му е прилошало.

„Разследването показва, че това не е сериозен инцидент,” заявиха от федералното бюро.
Специалните служби не откриха бомба на борда на пътническия самолет, съобщи американската телевизия Фокс нюз.
„Този инцидент не представлява опасност, задържан е само пасажерът. На борда не е имало взривно устройство,” съобщи каналът, позовавайки се на собствени източници от ФБР и силовите структури.

Американският президент Барак Обама е бил информиран за последния инцидент, свързан със сигурността на полет на компанията „Нортуест еърлайнс”, обяви говорител.

Обама „бе информиран малко след 9 часа местно хавайско време за инцидента... от съветника по националната сигурност Денис Макдонъф,” каза говорителят на Белия дом Бил Бъртън. „Президентът е подчертал важността на това да се поддържат засилените мерки за сигурност за целия въздушен транспорт и е дал инструкции за провеждане на нов брифинг по въпросите на сигурността възможно най-скоро,” обясни Бъртън в изявление от Хаваите, където Обама е на почивка и откъдето американският държавен глава следи внимателно развитието на ситуацията след неуспешния опит за терористичен удар срещу друг самолет на „Нортуест еърлайнс”, пътуващ за Детройт.

Американският президент Барак Обама ще проведе извънредно заседание по въпросите на сигурността на въздушния транспорт във връзка с инцидента от 25 декември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5430 |27.12.2009 Бащата на нигериеца Умар предупредил за екстремизма на сина си . 7| 5741 |26.12.2009 Ал Авлаки заповядал атентата в американския самолет . 2| 5934 |24.12.2009 Дядо Коледа "запали" шейната . 3| 5744 |23.12.2009 Роднини на Бин Ладен живеят в Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads