Реклама / Ads
0| 5647 |28.04.2011 СВЯТ

„Фатах” и „Хамас” си стиснаха ръцете

.
„Фатах” и „Хамас” сеспоразумяха след година и половина безплодни преговори.
 

Движението на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас „Фатах” и ислямистката групировка „Хамас”, контролираща от 2007 г. Ивицата Газа, постигнаха споразумение за сформирането на временно правителство и насрочването на дата за парламентарни избори до една година, предаде египетската агенция МЕНА. „Консултациите доведоха до пълно разбирателство по всички обсъждани въпроси, включително и формирането на временно правителство със задачата да определи дата за избори”, се казва в съобщение на египетското разузнаване.

Необявените предварително преговори между двете палестински движения са се осъществили в Кайро с посредничеството на началника на египетското разузнаване Мурад Муафи. Делегацията на “Хамас” е била оглавена от Абу Марзука, а тази на “Фатах” от Азам ал-Ахмад.

Разговорите между палестинските фракции за сформиране на правителството ще започнат след подписването на договора за помирение от палестинските движения, което ще се състои на 4 май. Спогодбата между “Фатах” и “Хамас” предвижда създаването на преходно правителство от „независими“ личности, одобрени от двете групи. То трябва да подготви до една година избори за правителство на националното единство. „Истинската работа ще започне със срещата на всички палестинци другата седмица“, заяви представителят на “Хамас” Муса Абу Марзука.

Палестинският премиер Салам Фаяд приветства споразумението. В свое комюнике Фаяд изрази надежда, че договорът представлява основен и важен етап за незабавно начало в обединяването на нацията, което е необходимо, за да може палестинският народ да реши съдбата си и да изгради независима държава на цялата окупирана от 1967 година територия със столица Източен Йерусалим.

След новината за постигнатото споразумение между палестинската партия „Фатах” и ислямисткото движение „Хамас” израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че палестинският президент Махмуд Абас трябва „да избира между мира с Израел и мира с „Хамас”, предаде АФП. „Палестинската територия трябва да избира между мира с Израел и мира с „Хамас”. Не може да съществува мир и с двете страни, защото „Хамас” се опитва да разруши израелската държава и показва това най-открито”, заяви Нетаняху, за когото подобно споразумение отваря пътя на „Хамас” да поеме контрол над Западния бряг.
„Мисля, че идеята за помирение показва слабостта на Палестинската автономия и създава възможност „Хамас” да контролира Западния бряг, както контролира Ивицата Газа”, посочи още Нетаняху. „Надявам се Палестинската автономия да направи правилния избор: мира с Израел”, допълни израелският премиер.

От своя страна говорителят на Абас реагира с обръщение към Израел, в което заяви, че сключеният договор е вътрешен палестински въпрос и призова Нетаняху да избере между мира и строителството на израелските жилища в палестинските територии. Строежът на израелски жилища в палестинските земи стана причина за замразяването на преговорите в рамките на усилията за постигане на мир в Близкия изток.

Високопоставеният представител на движението „Фатах” Тауфик Тирауи заяви пред израелското издание ”Йедиот Ахронот”, че мирното споразумение между „Фатах” и „Хамас” ще допринесе за палестинските интереси, които са „по-важни от мира с Израел”. „Всеки палестинец, когото попитате, ще ви каже, че предпочита обединение на палестинците пред мир с Израел”, казва той.

Израелският външен министър Авигдор Либерман заплаши да прибегне до „широк арсенал от ответни мерки“ срещу Палестинската автономия след споразумението снощи между “Фатах” и “Хамас”. Според Либерман това споразумение ще доведе до „освобождаването на стотици терористи от “Хамас”, задържани от властите на Палестинската автономия в Юдея-Самария (Западния бряг)“.

„С това споразумение беше прекрачена червена линия… ние разполагаме с широк арсенал от мерки като отмяна на ВИП статута на Махмуд Абас и Салам Фаяд, което ще им попречи да пътуват свободно“ в Западния бряг, заяви Либерман по израелското военно радио. „Освен това можем да замразим прехвърлянето на данъци, удържани в Израел, в сметката на Палестинската автономия“, допълни израелският външен министър.

„Надяваме се, че цялата международна общност ще запази условията, поставени от Близкоизточния квартет (САЩ, ЕС, Русия, ООН) на палестинците, а именно – спирането на насилието, признаването на Израел и на сключените в миналото споразумения, въпреки че “Хамас” не приема нито едно от тези условия“, каза още израелският външен министър.

Министърът на отбраната Ехуд Барак заяви от своя страна, че „последните събития само засилват необходимостта да разчитаме единствено на самите себе си“. „Армията и службите за сигурност ще предприемат твърди мерки, за да се справят с всяка заплаха или предизвикателство“, предупреди Барак.

След новината за постигнатото споразумение Белият дом подчерта, че всяко бъдещо управление на Палестинската автономия трябва да се откаже от насилието и да признае съществуването на Израел като независима държава, предаде АФП. „Разбрахме за това споразумение и се опитваме да научим повече. Както сме казвали и преди, САЩ подкрепят помирението между палестинците с оглед на установяването на мир”, се казва в комюнике на Съвета за националната сигурност към Белия дом.

„Въпреки това „Хамас” е терористична организация, която е вземала цивилни жертви. За да изиграе конструктивна роля в постигането на мир, всяко бъдещо палестинско правителство трябва да приеме принципите на Близкоизточната четворка (САЩ, Русия, ООН и ЕС) и да се откаже от насилието, да спазва сключените вече споразумения и да признае правото на Израел да съществува”, посочва още текстът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5778 |28.04.2011 Опозицията в Сирия иска нова Конституция . 4| 5931 |28.04.2011 Бен Бърнанке: Силният долар е в общ интерес . 1| 6169 |27.04.2011 Племена искат единна Либия без Кадафи . 3| 9243 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads