Реклама / Ads
1| 4734 |07.09.2010 СВЯТ

Фискален борд ще стопира кризите в ЕС

.
Министрите на финансите на страните от Европейския съюз днес се споразумяха да синхронизират бюджетните си планове. Националните власти ще представят бюджетите пред партньорите си от ЕС в опит да предотвратят бъдещи кризи, предаде ДПА.
 

Страните членки реагираха на дълговата криза, предизвикана от затрудненията в Гърция, като призоваха за по-силен взаимен контрол върху бюджетната политика. На извънредна среща в Брюксел министрите на финансите „приеха промени в начина, по който се въвеждат европейските правила, за да се даде възможност за въвеждане на „европейски семестър“, се посочва в официално съобщение. „Тази инициатива ще даде възможност паралелно да се наблюдава икономическата и бюджетна политика на страните членки през 6-месечен период всяка година, започвайки от 2011 г.,“, посочват представителите на ЕС.

Официални лица обаче подчертаха, че системата за надзор няма да дава на Брюксел преимущество над решенията на националните парламенти и столиците ще имат последната дума. Освен това съветът на финансовите министри Екофин, реши днес да бъде създаден нов надзорен борд за финансовата промишленост и настоя за по-голяма прозрачност в информацията за бюджетите на правителствата на страните членки.

В европейската система по финансов контрол ще влязат три агенции, които ще правят мониторинг и ще бдят дали се появяват кризисни тенденции съответно в банковата сфера, в сектора на застраховането и в пенсионното осигуряване, както и на пазара за ценни книжа.

Агенцията по контрола на фондовите пазари ще надзирава по-специално дейността на хедж фондовете и ще има правото да налага забрани върху търговията на отделни финансови продукти при прекомерно спекулативно прегряване на финансовите пазари. По-рано днес председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обеща мерки за овладяване на дериватите-застраховки срещу фалит, популярни на пазара като Си Ди Ес (Credit Default Swaps – CDS), както и срещу „голите“ къси продажби.

Освен трите контролни агенции ЕС създава към Европейската централна банка ново експертно подразделение, което ще се нарича Европейски комитет по системните рискове. Неговата задача ще бъде да открива в зародиш наличието на макроикономически кризисни рискове.

По-рано днес в речта си „За състоянието на съюза“ Барозу постави и въпроса за емисии облигации на ЕС, с която да се финансират големи инфраструктурни проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4842 |07.09.2010 Транспортен хаос тресе Европа . 0| 5264 |07.09.2010 Еврокомисията буди икономиките догодина . 3| 6828 |06.09.2010 Ислямски терористи заплашват Германия . 3| 5077 |06.09.2010 Проблемът с ромите на дневен ред в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads