Реклама / Ads
6| 3890 |27.04.2021 СВЯТ

Фон дер Лайен след „Дивангейт”: ЕС има проблем със сексизма

.
Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Реджеп Ердоган Източник: БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че отношението към нея неотдавна в Турция, където й беше отказано кресло на преговори на най-високо ниво, подчертава необходимостта ЕС да се справи с сексизма, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
 

В най-личния си коментар досега за инцидента, който стана известен като „Дивангейт”, Фон дер Лайен каза пред членовете на ЕП: „Чувствах се наранена и се чувствах сама като жена и като европейка“.

 

Голяма част от коментарите по аферата са съсредоточени върху дипломатическата нетактичност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който не осигури стол за Фон дер Лайен.

 

Шефката на Еврокомисията заяви пред Европейския парламент, че не вижда причина в собствените правила на ЕС защо е трябвало да бъде третиран по различен начин от шефа на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Мишел побърза да заеме единствения стол, поставен до Ердоган и пред флаговете на ЕС и Турция, като остави видимо раздразнената Фон дер Лайен да седне на един по-далечен диван.

 

"Аз съм първата жена, която е председател на Европейската комисия. Аз съм председател на Европейската комисия," каза тя преди парламентарен дебат за връзките между ЕС и Турция.

 

"И по този начин очаквах да бъда третирана при посещение в Турция преди две седмици, като председател на комисия, но не бях. Не мога да намеря оправдание за начина, по който бях третирана в европейските договори. Така че трябва да заключа, че се е случило, защото съм жена."

 

Веднага след срещата в Анкара по-рано този месец, когато се появиха кадри от объркването на Фон дер Лайен, някои европейски служители подчертаха, че Мишел е по-старши от нея в дипломатическата йерархия.

 

Но Фон дер Лайен даде ясно да се разбере, че очаква да бъде третирана като равна с колегата си от Европейския съвет. Тя каза, че не само зачитането на правата на жените трябва да бъде „предпоставка за възобновяване на диалога с Турция“, но че самата Европа трябва да се справи по-добре на този фронт. Анкара беше критикувана за оттегляне от Истанбулската конвенция за спиране на насилието над жени, но както припомни фон дер Лайен, няколко членове на ЕС изобщо не са ратифицирали договора. "А други мислят за отказ. Това не е приемливо", каза тя и предупреди, че ще се опита да намери начин самият ЕС да се присъедини към конвенцията въпреки съпротивата на някои столици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4037 |19.04.2021 Хари удължава престоя си във Великобритания след двучасов разговор с баща си и брат си . 8| 4276 |19.04.2021 Фон дер Лайен пита европейците в каква Европа искат да живеят . 13| 3925 |18.04.2021 САЩ заплашват с последствия, ако Навални умре. ЕС обсъжда темата на среща на външните министри . 0| 2871 |14.04.2021 Над 20 загинали след катастрофа между автобус и камион в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads