Реклама / Ads
0| 5808 |03.07.2015 СВЯТ

Франс прес: Гърция официално е обявена във фалит

.
Алексис Ципрас
Гърция официално беше обявена в неплатежоспособност, но обявлението няма да има непосредствени последици. Това се посочва в изявление на Фонда за стабилност на еврозоната, съобщава „Франс прес".
 

Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) обяви, че Гърция е в дефолт, но добави, че е решил да не изисква незабавно погасяване на кредитите от страна на Гърция, нито да се откаже от правото си на действие.

 

ЕФФС, който подпомага страните от еврозоната, когато изпаднат в затруднение, управлява дълга, дължим от Гърция на правителствата от еврозоната и държи около 160 млрд. долара от гръцките кредити.

 

Шефът на ЕФФС Клаус Реглинг заяви, че фондът  е най-големият кредитор на Гърция. „Изпадането в неплатежоспособност е повод за дълбока загриженост", допълнил той в навечерието на насрочения за неделя референдум в Гърция относно спасителната програма.

 

„Това нарушава ангажимента, поет от Гърция да спазва своите финансови задължения към всички свои кредитори, и отваря вратата за сериозни последствия за гръцката икономика и гръцкия народ", подчертал още Реглинг.

 

„ЕФФС ще се координира тясно с страните членки на еврозоната, Европейската комисия и МВФ за бъдещите си действия". Гърция има общо 240 млрд. евро дълг.

 

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас направи ново обръщение към нацията, в което отново призова гърците да гласуват с "не" срещу ултиматумите на международните кредитори, предаде Ройтерс. Ципрас подчерта, че публикуваният анализ на Международния валутен фонд, който показва, че Гърция няма да бъде в състояние да обслужва своя дълг, оправдава решението на кабинета да отхвърли предложението на кредиторите.

 

Ципрас заяви, че иска намаляване на гръцкия дълг с 30 процента и 20-годишен гратисен период за изплащане на остатъка. Така, по неговите думи, ще се гарантира жизнеспособността на дълга, който в момента се равнява на близо 180% от БВП.

 

Ципрас посочи още, че никой не се съмнява в мястото на Гърция на Стария континент и гласуването с "не" не означава скъсване с Европа. Той допълни, че вотът в неделя не е определящ за членството на Атина в еврозоната.

 

В последното си обръщение преди вота Ципрас призова гръцкия народ да вземе решение спокойно за бъдещето си преди да упражни правото си на вот.

 

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ще отнеме време, докато се стигне до някакъв резултат от новите преговори с Атина след референдума. В интервю за в. "Билд" Шойбле подчерта, че преговорите ще се водят на съвсем нова основа и при много по-тежки икономически условия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5140 |01.07.2015 Гърция загуби спасителни европари . 0| 4823 |29.06.2015 Банкова ваканция в Гърция, банкоматите с лимит до 60 евро на ден . 0| 5414 |28.06.2015 Директорът на МВФ: Референдумът в Гърция няма да има правна сила . 0| 5689 |27.06.2015 Ново! Еврозоната отказа спасителния план за Гърция след 30 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads