Реклама / Ads
8| 5649 |24.01.2012 СВЯТ

Франция криминализира арменския геноцид

.
Френският сенат одобри законопроекта, криминализиращотричането на геноцида над арменците в Османската империя в началото на 20 век, съобщи Би Би Си.
 

 

Текстът беше приет след 7-часови дебати.  Той предвиждалишаване от свобода до една година и глоба до 45 хиляди евро за отричащите геноцида .


През 1915 г. в Османската империя са убити над 1.5 милиона арменци.

 

Припомняме, долната камара на френския парламент одобри законопроекта на 22 декември.


Във Франция са признати геноцидът на холокоста (чрез закон от 1990 г.) и арменският (през 2001 г.) Отричането на холокоста също е криминализирано със законов текст, въз основа на който вече са произнасяни присъди.

 

Законопроектът, предвиждащ съдебно преследване за отричане на геноцида над арменците, беше предложен от управляващата партия „Съюз за народно движение". Част от социалистите, които от септември 2011 г. разполагат с най-голямата група в Сената, подкрепиха закона, други се въздържаха от участие в гласуването.

 

Арменският външен министър Едуард Налбандян изрази признателност към Франция за приемането на закона.

„Този ден ще бъде вписан със златни букви не само в историята на приятелството между двата народа, но и в историята на защитата на човешките права." - казва в изявлението си Налбандян.

 

По думите му, със законодателния си акт Франция е потвърдила ролята си на безкористен защитник на общочовешките ценности.

 

Същевременно криминализирането на арменския геноцид предизвика гневна реакция от страна на Турция.Според турското правосъдно министерство приетият закон е израз на неуважение към Турция. Министерството на външните работи също осъди вота на френския сенат.


Вчера премиерът Таип Ердоган заяви, че никога повече няма да посети Франця, ако законопроектът бъде приет.

 

Турските власти не приемат използването на термина "геноцид" по отношение на убийствата на арменци в Османската империя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6523 |16.01.2012 Европа е без бъдеще, ако Германия и Франция не се договорят? . 4| 5929 |10.01.2012 Е. Кантона се кандидатира за президент на Франция . 1| 5137 |18.10.2011 Кризата удря и Франция? . 0| 5281 |14.07.2011 Либия гневна на Расмусен, обвини го в геноцид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads