Реклама / Ads
3| 4978 |23.04.2011 СВЯТ

Франция срещу Италия за имигрантите

.
Франция обмисля да прекрати временно задълженията си, произтичащи от Шенгенския договор за зоната за свободно движение, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до Елисейския дворец.
 

Париж обмислял този вариант заради притока на имигранти от Тунис и Либия, някои от които не крият намеренията си да отидат при техни близки във Франция, пише Дарик.

Според източника Париж искал да се обмисли механизъм, който ще му позволи да прекрати временно да изпълнява задълженията си във връзка с Шенгенската зона, когато има системно "нарушаване" на една от външните граници на ЕС. Това временно прекратяване ще продължи, докато трае "нарушаването" на външната граница, твърди източникът, цитиран от БТА.

Въпросът с имигрантите от Северна Африка по посока Европа вече породи разделение между Рим и Париж и е чувствителна тема за двете страни.

Темата ще е водеща и на срещата на върха в Рим във вторник между Силвио Берлускони и Никола Саркози, отбелязва Франс прес.

Франция е ядосана на Италия, че реши да издаде 6-месечни временни разрешителни на над 20 000 имигранти от Тунис, пристигнали на италианска територия до 5 април. С тези разрешителни тези хора ще могат да отидат при техните роднини и приятели във Франция и другаде в Европа.

Париж припомни вече по този повод, че в Шенгенското законодателство има правило, че първата страна, в която влязат имигрантите, е тази, която трябва да се заеме с управлението на имигрантския поток.

Френският вътрешен министър Клод Геан подчерта в понеделник, че чужденците, на които Италия е дала временно разрешително, трябва да докажат, че разполагат с финансови ресурси, за да се издържат по време на евентуалния си престой във втора европейска страна и за да се върнат после обратно в родината си. Ако такива хора се появят на френско-италианската граница и не покажат, че разполагат с подобни ресурси, то Франция ще ги връща на Италия, въпреки недоволството на Рим, подчерта Геан.

Миналата неделя за кратко влаковете между Франция и Италия бяха спрени от френска страна. Париж се опасяваше, че с тях ще пътуват италиански правозащитници и демонстранти, които ще придружават северноафрикански имигранти, настояващи да влязат във Франция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5162 |11.04.2011 Забраниха бурките във Франция със закон . 4| 5144 |09.04.2011 Франция вън от еврозоната? . 0| 5781 |01.04.2011 Алжирски газ потича към Франция и Испания . 1| 5120 |28.03.2011 Стартира едно от делата срещу Берлускони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads