Реклама / Ads
1| 4904 |21.03.2011 СВЯТ

Фукушима отново се евакуира

.
Персоналът на авариралата централа „Фукушима" бе отново евакуиран, а над трети реактор се „извива" гъст дим. По данни на NHK на територията на централата са пристигнали пожарникари.
 

До момента причините за екстремната евакуация и задимяването на са съобщени. Експертите уверяват, че тази евакуация има временен характер.

Life News допълва, че „реакцията" се е получила, след като всички реактори са свързани с елмрежата.

По-рано бе съобщено, че вътрешното налягане в Трети реактор, който е най-тежко пострадал след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, отново е започнало да се повишава.


Експертите бяха изправени пред сериозното решение дали да не освободят налягане, отваряйки клапите. Това обаче ще повиши нивото на радиацията.

По-рано към мрежовото електрозахранване бяха включени Пети и Шести реактор на централата, чието състояние е стабилно.

Японското здравно министерство призова жителите в района на авариралата централа да не пият чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод.

Междувременно от Световната банка съобщиха, че на японската страна ще са й необходими 5 години, за да се възстанови от опустошителното земетресение и вълните цунами, които причиниха щети за 235 милиарда долара, съобщава РИА Новости.

Според последни данни над 21 хиляди души са загинали и изчезнали след бедствията, които удариха страната. Официално потвърденият брой на жертвите е 8450, в неизвестност още са 12 908 души. Най-голям е броят на пострадалите в префектура Мияги на североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Японските власти съобщиха, че започват да наблюдават радиоактивните нива на морската вода в близост до централата, където пожарникарите използваха вода от морето за охлаждането на реакторите.

При аварията в атомната електроцентрала беше изхвърлен радиоактивен материал във въздуха, който предизвика опасения за по-голямо изпускане на радиация.

Има вероятност малко количество радиация да е било излято в морето. Но дори това да се е случило, като се има предвид настоящото ниво на радиация във въздуха, това няма да има влияние на човешкото здраве, добавиха представители на властта.

Според представителите на МААЕ опитите на японските специалисти за справяне със ситуация започват да дават своите плодове.

За последните 24 часа ние наблюдаваме положителни тенденции, но като цяло системата остава много сериозна, заявиха от асоциацията.

От правителството пък са на мнение, че се намират съвсем близо до момента, в който ще вземат ситуацията в свои ръце.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5255 |20.03.2011 Япония ще закрие АЕЦ Фукушима1 . 6| 6047 |18.03.2011 Починаха 5-ма от героите във "Фукушима" . 2| 6020 |18.03.2011 АЕЦ "Фукушима" заприличва на "Чернобил" . 0| 4750 |18.03.2011 МААЕ изпраща екип да мери радиацията в АЕЦ „Фукушима”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads