Реклама / Ads
3| 4802 |13.08.2010 СВЯТ

Гърчът на световната икономика изтласка $ нагоре

.
Американският долар поскъпна срещу основните валути в четвъртък, запазвайки възходящото си движение от предишния ден.
 

Неочакваното покачване на щатските молби за помощи при безработица и по-слабите от очакваното данни за eврозоната ускориха търсенето на сигурните валути.

Еврото регистрира 3-седмично дъно спрямо зелените пари, понижавайки се с 0.65% до 1.2779 долара, след като цифрите показаха, че гръцката икономика се е свила повече от очакваното през второто тримесечие, докато индустриалното производство в eврозоната неочаквано намаля през юни.

Икономиката на Гърция се сви за седмо поред тримесечие, като в същото време нивото на безработица е продължило да расте. Според изнесените вчера данни от статистическата служба на страната, БВП се е свил с 1.5% през второто тримесечие спрямо първото, като пазарните участници очакваха спадът да бъде от 1.1%. Нивото на безработица неочаквано нарасна до 12% през май, като пазарните участници прогнозираха показателят да спадне до 11.6% от 11.9% за април.

Натиск върху единната валута добави и неочакваният спад на индустриалното производство в eврозоната. Понижението на показателя във Франция и Германия засили притесненията, че икономическото възстановяване в региона ще се забави в края на второто тримесечие. Според публикуваните данни, индикаторът се понижи с 0.1% на месечна база, докато очакванията бяха за покачване от 0.7% след 1.1 % за предходния период.

Спрямо швейцарския франк, единните пари бяха подложени на натиск, падайки с 1.3% до най-ниската си стойност за този месец на ниво 1.3457 франка. Причина за спада са възвърналите се страхове относно страните членки на eврозоната и банковите проблеми.

Притесненията около състоянието на пазара на труда в САЩ станаха все по-големи, след като броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се повиши до най-високото си ниво за последните шест месеца. Показателят се покачи с 2 000 до 484 000 за седмицата до 7 август, като прогнозите на пазарните участници бяха за спад на показателя до 465 000. По този начин вчерашните поредни разочароващи данни за щатската икономика, заедно с лошите макроикономически новини от Китай ден по-рано, продължиха да отблъскват инвеститорите от високодоходните валути за сметка на сигурните американски долар и японска йена.

Доларовият индекс, който измерва относителната сила на щатската валута спрямо кошница от останалите шест основни валути, се покачи с 0.4% до 82.79 пункта.

Японската йена спря да повишава стойността си, след като представители на финансовото министерство и на централната банка на страната се срещнаха, за да обсъдят финансовите пазари. Това породи спекулации за евентуални действия, насочени към ръст на японската валута, която застрашава икономическото възстановяване на страната, разчитащо главно на експорта. В резултат, японските пари поевтиняха спрямо долара с 0.8% до 85.97 йени, отстъпвайки от 15-годишното си дъно, отбелязано в сряда.

Поради липсата на важни макроикономически данни от Великобритания, британската валута бе подчинена на общите пазарни движения през вчерашния ден. Стерлингът се понижи с 0.6% до 1.5560 долара.

Нивото на безработица в Австралия неочаквано нарасна до 5.3% през юли спрямо 5.1% през юни, като пазарните участници прогнозираха то да остане непроменено. След данните австралийската валута се понижи с 0.6% до 0.8917 щатски долара.

Петролът поевтиня с 3% за втори пореден ден

Петролът падна с 3% в четвъртък, отбелязвайки най-силния си тридневен спад от средата на май, след като неочакваното влошаване на трудовия пазар в САЩ засили притесненията около икономическо възстановяване в страната.

Американският суров петрол с доставка месец септември падна с 2.28 долара, или 2.9%, до 75.74 долара за барел. По време на вчерашната си търговия, цената на петрола достигна до 75.52 долара за барел – най-ниската от 19 юли насам, като за последните три дни загубите на суровината достигнаха 7%.

Лондонският сорт Брент се понижи с 2.12 долара до 75.52 долара за барел.

Негативно влияние върху петрола вчера оказаха, както неочакваното покачване с 2 000 на броя на подадените молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица, така и намаляващите запаси от суровината и нарастващият долар. Това изостри загрижеността на пазарните участници около световното търсене на петрол, след като във вторник Федералният резерв понижава прогнозите си за икономическия ръст на страната, а китайски данни показаха забавяне на фабричното производство.

Златото поскъпна с 1.5% до най-големия си еднодневен ръст за повече от два месеца в четвъртък, като по-високите от очакваното щатски безработни вземания предизвикаха засилено търсене на ценния метал, който се ползва със статута на сигурно убежище. Цените на златото достигнаха четириседмичен връх въпреки резките загуби на капиталовите пазари през последните два дни, след като Федералният резерв понижи икономическите си прогнози и обяви, че е необходимо да се закупува държавен дълг за подпомагането на спадащата икономика.

Щатските златни фючърси за доставка през месец декември поскъпна с 17.50 долара, или 1.5%, до 1216.70 долара за тройунция.

Златото за незабавна доставка се покачи с 17.75 долара до 1214.75 долара за тройунция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5734 |28.05.2010 Световната банка опрости дълг на Хаити . 6| 4727 |12.04.2010 Ройтерс: Българските лъжи разклатиха икономиката на ЕС . 2| 4591 |09.12.2009 ЕНП дискутира световната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads