Реклама / Ads
17| 7298 |24.01.2011 СВЯТ

Гардиън: Крайни екстремисти удариха отново в Москва

.
Москва преживя най-кръвопролитната терористична атака от близо година, след като най-малко 35 души загинаха, а 168 бяха ранени при самоубийетвен атентат на летище Домодедово, пише британският в. "Гардиън".
 

Според служители по сигурността в организирането на нападението са участвали трима мъже, за които се предполага, че са бойци от Северен Кавказ. По думите им един от тях може би се е взривил на летището, подчертава изданието.

Това е най-сериозното терористично нападение в руската столица, откакто две самоубийствени атентаторки от размирната република Дагестан се взривиха в московското метро през март миналата година, когато загинаха 40 души. Кремъл настоява, че ситуацията в Северен Кавказ се е стабилизирала след двете войни, които руските сили водиха срещу чеченските бунтовници през 1994-1996 г. и 1999-2005 г. Но новата атака изглежда показва, че крайните ислямисти отново са в състояние да нанасят удари срещу граждански обекти в Москва, посочва вестникът.

Руските служби за сигурност са били предупредени за подготвяна терористична атака на летище в Москва седмица преди атентата, пише британският в. "Дейли телеграф". По думите на служител по сигурността предупреждението дори съдържало подробности къде точно щяла да бъде поставена бомбата.

Домодедово е най-голямото летище в руската столица от гледна точка на пътникопоток и обслужва редица международни линии. То е смятано за най-модерното летище в Москва, но вчерашният атентат поставя под въпрос сигурността му.

Нападението също така ще навреди на репутацията на Русия във време, когато тя се готви за две големи международни спортни състезания - Зимните олимпийски игри през 2014 г. и Световното първенство по футбол през 2018 г., коментира изданието.

Атентатът нанесе тежък удар на Русия, чийто президент Дмитрий Медведев тъкмо се готвеше да привлича чужди инвеститори по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, пише в. "Ню Йорк таймс".На летището

Припомняме, че вчера на московското летище Домодедово бе извършен терористичен акт, довел до смъртта на 31 и 130 ранени, 20 от които в много тежко състояние. По информация на агенция "Росбалт" Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) е знаела, че в Москва и района около нея се подготвя турористичен акт. През нощта на 24 януари тя е проверявала информация за присъствието на камикадзе в руската столица и околностите. Издирването обаче било извършено в Зеленоград, а не на летище "Домодедово", където в крайна сметка избухна взривът, и не дало резултат.

Трима заподозрени бяха обявени за издирване. Смята се, че те са от северен Кавказ. Руският президент Дмитрий Медведев поиска да бъдат обявени специални мерки за сигурност на летищата и всички транспортни възли в страната.

Взривът избухна в 16.32 часа московско време в залата за международни плети. Според последни данни той се бил предизвикан от камикадзе, който се е самовзривил около кафенето "Азия", където обикновено се събират посрещачите. Специалсти още вчера са признали взрива за терористичен акт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5511 |04.01.2011 Вулканът Етна отново се събуди . 0| 5462 |30.09.2010 Берлускони отново оцеля . 0| 8403 |15.08.2010 Дим души отново Москва . 3| 5981 |16.07.2010 "Войни на Аллах" отново разтърсиха Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads