Реклама / Ads
0| 4941 |27.04.2016 СВЯТ

Гърция иска транзитни такси за коли с чужди номера

.
Транзитна такса за автомобили с чужди номера обмисля да въведе гръцкото правителство в рамките на новите предложения към кредиторите. Очакваният принос от въвеждането й би бил приблизително 15 милиона евро, съобщи НТВ.
 

Идеята идва в резултат на масовата бизнес-имиграция на гръцки фирми основно към България, чийто брой надхвърля 70 000 според гръцките власти.

 

В тази връзка Министерството на финансите смята да даде „отговор” на все по-големия брой водачи на автомобили, които шофират превозните си средства с чужди регистрационни номера,  главно български, на територията на Гърция, за да избягват високите пътни такси и данъка за луксозен начин на живот, който се налага за частните автомобили с двигател над 1.929 кубика в Гърция.

 

Все още не е уточнен начинът, по който ще бъдат облагани водачите. Според запознати, ако правителството наложи тази мярка, ще има отлив не само на туристи, но има вероятност и бизнесмените да захвърлят гръцкото си гражданство и да предпочетат българско.

 

В новите мерки се предвижда също и увеличаване на таксата за регистрация на частните автомобили.  Програмират се утежнения, както за купуването на нови автомобили, така и за вноса на употребявани.

 

Таксите за регистрация на автомобили днес дават минимални приходи на държавата - едва 100 млн. евро годишно. Предвижда се още налагането на специален данък за хотелите, отнасящ се до една нощувка. Тоест, на хотелите с три звезди ще се налага специална такса от три евро за нощувка, на хотели с четири звезди - четири евро за нощувка, за петзвездните - пет евро и т.н., като от тази мярка се очакват допълнителни приходи от порядъка на  - 400 млн. евро.

 

Налагането на акциз за абонатната телевизия, увеличаването на акциза на газта и бензина, както и увеличаване на ДДС ставката, са също част от предвидените мерки на гръцкото правителство.

 

Факт е, че затягането на данъчния режим наред със строгите мерки за икономии, диктувани от кредиторите на Гърция, нанесоха тежък удар на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на гръцката икономика. Най-малко 200 000 компании са закрити от избухването на дълговата криза до момента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5468 |07.04.2016 Стачка пак парализира Гърция . 0| 4404 |04.04.2016 Гърция започва да връща в Турция мигранти . 0| 4815 |23.03.2016 Таксиметров шофьор разкрил 15 килограмова бомба в района на Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads