Реклама / Ads
3| 5639 |31.05.2011 СВЯТ

Гърция пред финансов колапс и с огромни дългове

.
Гръцките власти имат намерение, каквото и да стане, да продължат да реализират програмата за стабилизирането на финансовата ситуация в страната. Предприетите по-рано жестоки мерки не се оказаха ефективни. Не помогна и предоставената от МВФ и ЕС финансова помощ в размер на 110 млрд. евро.
 

На този фон, играчите на пазара се страхуват, че Атина няма да успее да погаси огромните си дългове, пише днес в коментарна статия „Экономические новости". А това означава, че пред европейските политици отново остро застава проблема как да се помогне на Гърция да се справи с кредитните си задължения. И в подобна ситуация, е голям въпрос дали Атина ще получи нов кредит. Не е изключено Европа да постави още по- строги изисквания за неговото отпускане.

В Европа активно се обсъжда ситуацията, в която се оказаха управляващите в Гърция. В края на пролетта, въпросът за възможната реструкция на държавния дълг, достигнал колосални размери, бе поставен особено остро. Мненията на европейските лидери и на тези от Европейската централна банка се различават коренно. Финансистите са категорично срещу подобен развой на събитията. Европейските лидери пък, сега са заети да обсъждат възможностите за продължаването на периода за обръщение на гръцките облигации, а също така и за разработването на нов договор за отпускането на още пари за Атина, освен тези 110 млрд.

Източници от „Файненшъл таймс" съобщават, че новия договор може да се разглежда като безпрецедентна намеса в гръцката икономика. В него се разглежда и възможността за участието на кредиторите в събирането на дълговете и приватизацията на държавните активи на страната. Освен това Атина трябва да приготви нова порция антикризисни мерки за намаляването на бюджетния дефицит, който през текущата година, според прогнозите, може да стане 9,5% от БВП.

Следващият месец Гърция трябва да получи поредния транш от 12 млрд евро, но предоставянето му е под голям въпрос.
Сега отбор от инспектори на „тройката" /ЕС, МВФ и Европейската централна банка/ изучават финансовата ситуация в страната. Тази седмица комисията трябва да завърши работата си. След това ще бъде публикувано официално становище, от което ще зависи дали Гърция ще получи транша или не. Този документ ще даде „зелена светлина" за вливането на допълнителни средства в гръцката икономика. Трябва да се отбележи, че освен Гърция, сериозни парични задължения в еврозоната имат и Ирландия и Португалия, която бе принудена през април да се обърне за помощ към МВФ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5571 |30.05.2011 Затягат здраво „коланите” на Гърция . 0| 5193 |07.05.2011 Гърция няма да напуска еврозоната . 0| 4839 |19.04.2011 Ново трус - този път в Гърция . 0| 5082 |17.03.2011 Отново стачки заливат Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads