Реклама / Ads
8| 6377 |17.06.2012 СВЯТ

Гърция влиза в нови премеждия след изборите за парламент

.
Положението в Гърция остава тежко. Отново няма партия, която да печели достатъчно мнозинство в парламента, което да й позволи да състави самостоятелен кабинет.
 
Това сочат exit polls резултатите след приключване на гласуването.

Според тях десните от Нова демокрация на Самарас има само половин процент преднина пред крайнолевите от СИРИЗА - 30,5 на 30, като данните за Нова демокрация варират между 27,5 и 30,5, а на опонентите им от 27 до 30 %.

Социалистите от ПАСОК, които са потенциални партньори на Нова демокрация, са трети с 11 на сто, а националистите са близо до 8 процента. Общо 7 партии влизат в парламента.

По думите на социолога Костас Панагопулос, в момента не е възможно да се предскаже какво ще се случи при такива резултати.

Припомняме, настоящите повторни избори се наложиха, след като на редовните парламентарни отново нямаше категоричен лидер и след като основните партии не успяха да сключат коалиционни споразумения - на прага на парламентарна криза, бяха насрочени провелите се днес избори.

От дълго време насам гърците имаха малко поводи за радост. В навечерието на изборите обаче националният футболен отбор се погрижи за доброто настроение. С 1:0 гърците изхвърлиха считаните за фаворити руснаци от турнира. Цяла нощ в Атина и други части на страната хората празнуваха. По този начин Гърция вече е на четвъртфинал и по всяка вероятност там ще срещне Германия, онази страна от еврозоната, която най-силно се застъпва за спазване на всички трудни ангажименти на Гърция. Дали футболната изненада ще повлияе на изхода на изборите и кой може да спечели от това, засега не е ясно. Стана ясно също, че гръцките футболисти са отказали премиите, които им се полагат, заради тежкото финансово положение в родината им.

За някои победата за подценявания отбор ще бъде от полза за политическия аутсайдер СИРИЗА, за други това е знак, че проевропейският курс на консервативната "Нова демокрация" ще спечели повече поддръжници. Това може би ще се случи, но не с достатъчна преднина.

Председателят на „Нова Демокрация“, за чиито избор се надява по-голямата част от Европа, подчерта при последната си предизборна изява, че еврото е основната "котва" за стабилност на страната. Антонис Самарас предупреди, че измъчваната от рецесия гръцка икономика няма да издържи на шока от продължаващата политическа несигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6237 |16.06.2012 Ден за размисъл в Гърция преди решаващия вот . 46| 7880 |15.06.2012 Груевски: Гърция да приеме, че съществуват македонски народ и език . 8| 6868 |12.06.2012 Гърция е на крачка от тоталния крах . 1| 5796 |09.06.2012 Учени прогнозират нови трусове в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads